Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Den iscenesatte virkelighed

Michael Böss: Sidste sommer viste en undersøgelse fra analyseinstituttet Epinion, at politikere ligger som nummer 20 på en liste over, hvem danskerne har tillid til. To pladser under journalister.

Michael Böss, Univsersitetslektor
Michael Böss, Univsersitetslektor

Det skyldes ikke »løftebrud«, for sådan har det været gennem de sidste fire år, altså i al den tid, tv-seerne hver søndag har fået at vide i DRs højt besungne dramaserier, at de politikere, de stemmer på, er utroværdige og rådne. Bortset fra de få rene af hjertet, altså folk som Birgitte Nyborg. I sidste afsnit blev hun advaret mod at starte et nyt politisk parti med henvisning netop til sådanne undersøgelser. Men dem var hun bekendt med. De var faktisk hendes motiv for skabe et nyt parti. Partiet skal genskabe »dialogen« mellem politikerne og »danskerne«, hvis holdninger og værdier hun så frejdigt mener selv at stå for. Det bliver åbenbart et parti for »anstændige borgerlige«, et udtryk, der i 00erne blev brugt om modstandere af det tætte parløb mellem VK og DF. »Borgen« er da også en rigtig 00serie - om en politisk virkelighed, nogle mente, de ikke kunne være »bekendt«, og som derfor skulle nydefineres.

Inden lanceringen af serien blev seerne fortalt, at de endelig ikke måtte se paralleller mellem tv-fiktionen og virkeligheden. Egentlig kan jeg godt forstå pointen. For jeg har selv svært ved at genkende dens politikerportrætter - bortset fra venstreradikal retorik, når den er mest tegneserieagtig. Hvor seriens privatpersoner generelt fremstår rimeligt facetterede og »runde«, er politikerne »flade«, som i folkekomedier og melodramaer. Lige bortset fra Nyborg. Men hun skal jo også fremstå som et rigtigt menneske.

Publikum skal let kunne skelne helte fra skurke. De Liberale er skurkene. For de har alliereret sig med Frihedspartiet. Desuden er de kolde, beregnende, moralsk underløbne eller feje. Lederen af Frihedspartiet er naturligvis både vulgær, bondsk og bondesnu. Arbejderpartiet har hidtil været fremstillet som et parti, der har mistet idealer og orientering.

Tidligere stod Nyborgs gamle parti, De Moderate, for sund fornuft, integritet og gode værdier. Men nu er også det blevet korrumperet af magtbegær og har indgået forlig med De Liberale og Frihedspartiet. Det er derfor, Birgitte Nyborg må skabe sit nye parti, hvor alle rettænkende borgerlige kan genfinde sig et politisk hjemsted. Gad vide, om ikke også de sidste idealister fra Arbejderpartiet også snart melder sig ind?

Da første del af serien blev lanceret i 2010, udtalte dramaseriens hovedforfatter, Adam Price, til Politiken, at partierne i dramaseriens politiske landskab skam bare var nogle, man havde fundet på. Men, tilføjede han, »selvfølgelig opererer vi alligevel i en virkelighed, der ligner den rigtige til en vis grad. Vi har opfundet nogle nye partier, men der er selvfølgelig lighedspunkter til de eksisterende.« Jeg vil hellere udtrykke det på den måde, at »Borgen« nok skal ses som endnu et eksempel på den genre, som der eksperimenteres med i disse år for at gøre nyhedsudsendelser mere underholdende: Iscenesat politisk virkelighed i en public service-stations bedste sendetid.

Hvilken langtidsvirkning har den slags mon på seernes politiske tillid - og på troen på journalister?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.