Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Den fejlslagne revolution

Folkeafstemningen i Egypten om en ny forfatning er endt som en farce.

Den forfatningsafstemning, som skulle have sat et befriende punktum for årtier med diktatur under præsident Hosni Mubarak og hans forgængere, er endt i uenighed, kaos og demonstrationer. Dommerstanden nægter at møde op på afstemningsstederne, som de ifølge loven skal, i protest mod »proceduren«, som de juridisk formulerer det. Oppositionen er for en gangs skyld forenet i et rungende nej til forfatningen. Og den siddende præsident, Mohammed Morsi, har vist en imponerende vilje til at at gennemtrumfe en forfatning, som det står klart ikke bliver vedtaget med et overbevisende flertal. En forfatning burde netop være noget, befolkningen samlede sig om og ikke skilte vandene. Forfatningsafstemningen kan tværimod gå hen og blive revolutionens død.

Da demonstranterne for to år siden stod på Tahrir-pladsen og protesterede mod Mubaraks regime lød demokratiråbene igennem de egyptiske storbyers gader. Kairo, Alexandria, Suez - ja alle byer havde deres store demonstrationer og stormløb mod de institutioner, der blev knyttet til diktaturet. Det var idealistiske unge egyptere, der stod bag protesterne, og de var inkluderende og ikke ekskluderende. Mange af dem bød ovenikøbet forsigtigt Det Muslimske Broderskab velkomne til revolutionen, fordi de troede, at denne bevægelse også ville demokrati og frihed. Måske naivt. Men det viste også, at revolutionens grundsted var en drøm om at få indført demokrati og frihed for alle, uanset religiøsitet, politisk ståsted eller drømme om fremtiden.

Morsi har vist sig at være stærkere funderet, end man troede, da denne næsten ukendte person dukkede op på scenen og blev præsident. Han var desværre også stærkere i sin tro på, at forfatningen i langt højere grad skulle have en stærk sharia-del. Det i sig selv er der intet bemærkelsesværdig i - det havde den gamle forfatning også. Men denne forfatning rummer efter oppositionens mening en større mulighed for religiøs indflydelse f.eks. ved at lade et af Egyptens store islamiske universiteter få indsigelsesret i forhold til den lovgivende forsamling. Kvinders og mindretals rettigheder er stort set ikke nævnt, og frygten for, at forfatningen er startskuddet til en religiøs stat er velbegrundet. Derfor er der nye demonstrationer, som vil fortsætte frem til næste valgrunde om en uge.

Morsi har ovenikøbet være så klog, at lørdagens afstemning primært foregår der, hvor oppositionen er stærkest, således at han kan se, i hvilken retning afstemningen går, så han kan rette ind efter behov, inden næste valgrunde. Det får oppositionen til med al mulig ret at mistænke Morsi og hans tilhængere for demokratisk urent trav.

Den egyptiske revolution er ved at blive kvalt i noget, der kan udvikle sig til et nyt diktatur. Dertil er det ikke nået endnu. Men det er tæt på med de dekreter, præsidenten har lanceret, og som ville give ham større magt, hvis de var blevet gennemført. Folket talte for to år siden. De fik fjernet Mubarak. Denne revolution må ikke gå tabt. Morsi må indse, at han ikke vinder omverdens accept ved at gennemføre denne afstemning.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.