Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Debat-dræberen

Ulla Tofte: »Velkommen på forsiden« lød det fra Ekstra Bladet for nogle år tilbage, hver gang et nyt offer landede på spisesedlen med blitz i øjnene og hætten trukket halvt op over hovedet. I denne uge er det så ’kulturbaronerne’ det gælder.

Ulla Tofte
Ulla Tofte

Museernes, teatrenes og arkivernes skruppelløse lykkeriddere, der grådigt motiveres af gigantlønninger, firmabiler og frynsegoder– foruden den generelle dekadence, der kendetegner dansk kulturliv.

Det interessante ved Ekstra Bladets ’elitetjek’ af ’kulturbaronerne’ er ikke, hvorvidt der er kød på historierne eller ej. Nej, det interessante, er den debat, vi kunne have fået, hvis den handlede om andet end fadølsbilag og restaurationsbesøg. Så ville vi tale om det, det hele drejer sig om, nemlig danskernes holdning til vores kollektive kulturliv. Når teatrene bredt nok ud? Skal breddeidrætten have flere penge? Er mad en slags kultur? Er nycirkus teater? Er ballet bedre end breakdance? Og alle de andre vigtige spørgsmål, som det er nødvendigt at stille til både kulturpolitikere og kulturinstitutioner. Spørgsmål, der skal være med til at sikre, at de fleste danskere fortsat føler ejerskab for landets største kulturinstitutioner samtidig med, at der er ressourcer og rummelighed til det nye og eksperimenterende. Spørgsmål, der skal bidrage til en fordomsfri debat om kulturen og dens publikum. Og ikke mindst spørgsmål, der alt for sjældent stilles af netop Ekstra Bladets læsere, som ellers nok ville kunne bidrage med vigtigt og tankevækkende stof til debatten.

Det har altid været lettere at fælde en mand for et fadølsbilag end for alvorlige forseelser. Al Capone blev buret inde for skattesvig og ikke mafiamord, Corfitz Ulfeldt blev anklaget for økonomisk underslæb og ikke landsforræderi, og Peter Brixtoftes rødvinsregninger blev langt mere afgørende for hans skæbne end brandudsalget af Farums arvesølv. Således også de store og svære spørgsmål om, hvad det vil sige at være dansker og hvilke kulturelle værdier, vi skal bygge vores fremtid på.

Her ville det for alvor være interessant at lade Ekstra Bladets læsere komme til orde. Men dem har redaktionen åbenbart ikke tillid til. De må i stedet tage til takke med et par fedtede restaurationsbilag og den – efterhånden temmelig slidte – forargede moralisering, der lyder ens uanset om det er finansfyrster eller teaterchefer, der sladres om.

Tillad mig at foreslå Ekstra Bladet og beslægtede medier, at byde deres læsere op til en reel debat om fremtidens kulturliv. Det ville være en veritabel vitamin-indsprøjtning, som vi alle kunne blive meget klogere af.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.