Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Danskerne er et givende folkefærd

Karen Hækkerup og Lars Lydholm: Snart sænker julefreden sig over Danmark. For de fleste af os er julen en tid, hvor vi glæder os over gaver, over god mad og over hyggeligt selskab med familie og venner. Men der findes også mennesker, der synes, at juletiden er særligt svær, fordi den minder dem om alt det, de ikke har.

Karen Hækkerup, Social- og integra­tionsminister (S) og Lars Lydholm, informationschef i Frelsens Hær
Karen Hækkerup, Social- og integra­tionsminister (S) og Lars Lydholm, informationschef i Frelsens Hær

Mennesker som mest af alt forbinder højtiden med ensomhed og afsavn. Nogle savner selskab og føler sig forladte og alene. Nogle er hjemløse og gruer for, at varmere vejr har lange udsigter. Andre igen har svært ved at se, hvordan pengene skal række til at tilbyde deres børn en jul som den, vi andre næsten tager for givet.

Vi vil gerne opfordre alle til at huske på de mennesker her i juletiden. Huske på, at julen handler om at give. Der er uendeligt mange måder at hjælpe de ensomme, de fattige og de udsatte på – og hver familie skal finde sin egen måde at gøre det på. Det kan være at give en skilling til julehjælp, fordi vi ved, at der er nogen, der har mere brug for den end os selv. Det kan være at give omsorg eller opmuntring til en ven eller fremmed, der føler, at livet er hårdt. Det kan være at være sammen med mennesker, der er meget alene i juledagene.

Oven på sagen om Carina raser debatten om, hvad fattigdom er, hvem der er fattige, og hvem der har fortjent samfundets hjælp. En sådan grundlæggende diskussion om, hvordan vores samfund er indrettet, er vi glade for. Men debatten bliver til tider for sort/hvid. Carina-sagen må ikke skygge for, at der faktisk findes fattige i Danmark. Konsekvenserne af fattigdom må vi ikke undervurdere for de mennesker, det rammer – og for vores samfund: afsavn i børnenes opvækst, lejere der sættes ud af deres lejligheder, fordi de ikke har råd til at betale husleje, risiko for social isolation, uoverskuelig gæld og måske andre sociale problemer, der risikerer at eskalere.

Vi må ikke glemme, at alle kan få brug for samfundet eller venners hjælp. Både samfundets top og samfundets bund. Direktøren der bliver syg. Fængselsbetjenten der går ned med stress, eller den ældre der bliver ensom, når vennerne dør. Vi har alle sammen brug for andre og for fællesskabet. Og nød er nød. Når en mand er faldet i søen og er ved at drukne, prøver man at redde ham. Den form for grundlæggende medmenneskelig omsorg skal vi særligt huske på i juletiden. Også selvom det handler om mennesker, der ikke ligner os selv, eller som har truffet valg i livet, som vi ikke forstår. Vi skal huske på, at ingen går målrettet efter at blive ensom eller hjemløs. Der er ingen, der drømmer om, at deres børn skal opleve fattigdom og afsavn. Og vi skal også huske på, at selv om nogle har truffet dårlige valg, er det aldrig børnenes skyld – men de skal leve med konsekvenserne, hvis ikke vi andre er klar til at træde til med en hjælpende hånd.

Danskerne er et givende folkefærd. Vi hjælper hinanden gennem vores skatte­system. Vi hjælper gennem frivilligt arbejde. Og vi hjælper ved helt frivilligt at støtte dem, der samler ind til mennesker, der har det svært – både i Danmark og udlandet. Den naturlige tilskyndelse til at hjælpe og til at drage omsorg, som mennesker føler for hinanden, viser sig i fuldt flor – især her i juletiden. Og selv om den økonomiske krise presser mange, så er det vores håb, at danskerne også i år vil hjælpe dem, der synes, at julen er en svær tid. Vi ønsker, at julens fællesskab skal omfatte alle. Og vi ønsker alle en rigtig god jul.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.