Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Danske Banks uærlige ansvarlighed

Benny Engelbrecht: Danske Bank har glemt at fortælle, at deres nye standarder vil betyde, at titusindvis af svage kunder ikke længere er velkomne, som konsekvens af deres såkaldte ansvarlighed.

De øvrige banker må nu feje op efter Eivind Kolding & Co. Desværre er der en reel risiko for, at ikke alle kan få hjælp, og derfor må vi overveje at skride politisk ind, hvis branchen ikke selv finder en løsning.

Eivind Kolding skriver selv i sin kronik (Pol. 20/12) at Danske Bank sætter penge til på 40 procent af deres kunder. Det skyldes ikke, at næsten halvdelen af bankens kunder er dårlige betalere, det skyldes blot, at de har ganske små engagementer, og den service de får for eksempel at kunne hæve kontanter i en manuelt betjent kasse, ikke kan dækkes af de beskedne indtægter, de giver.

Jeg har fuld forståelse for, at Danske Bank gerne vil drive en så effektiv forretning som muligt, men på grund af dens størrelse har Koldings tropper et særligt samfundsansvar. Ønsker Danske Bank fortsat at være det førende pengeinstitut i kongeriget, følger forpligtelsen for de svage kunder også med. Den svagtseende pensionist, den handicappede unge og kontanthjælpsmodtageren, der blot skal have en NEM-konto, har også ret til et pengeinstitut.

Man skal også huske sin historie. I 1995 overtog det daværende Bikuben det statslige GiroBank og overtog dermed samtidig et stort samfundsansvar for ikke blot eksisterende kunder, men også for nye kunder, der kun har behov for en bankkonto og et hævekort. Siden blev BG Bank, som det kom til at hedde, en del af Danske Bank koncernen - men mange af de gamle kunder hænger stadig ved og har stadig særlige behov - ja, mange er ganske givet blandt de føromtalte 40 procent af kunderne i banken.

Det ville klæde Danske Bank at være mere konkrete end det, Eivind Kolding formår i sin kronik og i bankens sfæriske reklamekampagne. Er det reelle mål at blive fri for de tidskrævende kunder?

Hvis det er tilfældet, vil det nemlig være endnu et historisk samfundssvigt, og så må vi politikere overveje, hvilke konsekvenser det må have for Danske Bank - eksempelvis om vi skal bruge lovgivning for at sikre, at alle pengeinstitutter løfter en lige stor andel af samfundsansvaret.

Hidtil har branchen selv fundet en mindelig løsning, men hvis Danske Bank løber fra sin del af regningen, bør de også kende konsekvensen, nemlig at vi politisk griber ind.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.