Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Dansk landbrug er blandt de mest miljøvenlige

Karen Hækkerup er direktør i Landbrug og Fødevarer.
Karen Hækkerup er direktør i Landbrug og Fødevarer.

Den nye landbrugspakke har fået en hård medfart den seneste uge. Det, synes jeg, er ærgerligt. For det, der bliver diskuteret, er regnemetoderne og miljøindsatsen gennem nogle få år i en reform, der vil ændre den måde, vi regulerer miljøet på i Danmark for bestandig.

Med den nye landbrugspakke indfører vi for første gang nogensinde en målrettet regulering, nøjagtig som Natur- og Landbrugskommissionen foreslog. Det betyder, at vi i fremtiden vil fortsætte med at dyrke de jorder, der er robuste, og sætte ind med miljøtiltag der, hvor der er et krav om, at udledningen af kvælstof skal være mindre.

På den måde vil udledningen af kvælstof kunne reduceres mere effektivt. Det, tror jeg, få eksperter vil være uenige i.

Med den nye landbrugspakke vil vi fortsætte det arbejde, der har gjort Danmark til det måske mest miljøeffektive landbrugsland i verden. Over de seneste 25 år har vi reduceret kvælstofudledningen med 42.000 ton samtidig med, at vi har skruet op for produktionen. Det kan vi godt være stolte over. Ligesom vi kan være stolte over så mange andre ting i vores landbrug.

Da FC Midtjylland torsdag tævede Manchester United var det på danskproduceret græs – og det bliver det også, når de to hold mødes igen på Old Trafford. Danmark producerer nemlig noget af verdens bedste græs.

Når andre lande bliver mere effektive og miljøvenlige i deres produktion, så er det ofte Danmark, der leverer teknikken og maskinerne. Danmark er nemlig førende inden for miljøteknologi og udvikling af nye afgrøder, der kan dyrkes mere effektivt.

Danske landmænd er nogle af verdens bedste og meget bevidste om vores vandmiljø og natur. Landmænd lever i og af naturen. Jeg har kun mødt landmænd, der ønsker at bevare vores natur, og jeg har kun mødt landmænd, der ønsker, at der er rent grundvand til deres børnebørn. Landbruget tager ansvar for miljøet og vores fælles fremtid.

Spørger man i de lande, som vi hvert syvende år laver landbrugsreformer med i EU, tror jeg ikke, at de synes, at vi er sløsede på miljøets vegne. Jeg tror nærmere, at vi mange steder ses som overambitiøse. Vi har brug for de danske landmænd, og de danske landmænd har brug for opbakning fra danskerne.

Derfor skal danskerne heller ikke føle, at de får trukket en landbrugsreform, der er bygget på kreative regnestykker, ned over hovedet. Det kan ingen være tilfredse med. Heller ikke landmændene. Danskerne skal kunne stole på, at landbruget tager miljøudfordringerne alvorligt og tager ansvar for at være med til at løse problemet.

Jeg tror på, at andre lande vil se mod Danmark og lade sig inspirere af den målrettede regulering, vi går i gang med snart. For det er en banebrydende god måde at ludforme miljøregulering på, og det er den eneste rigtige måde at gøre det.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.