Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Dansk Folkeparti ønsker et stærkt forsvar

»Hvis de Konservative virkelig ville forsvaret det godt, var de naturligvis blevet i kredsen og havde arbejdet støt og roligt for både indkøb af kampfly samt forbedring af forsvarets økonomi på lang sigt.«

F-35 Joint Strike Fighter bliver det danske forsvars nye fly. Arkivfoto: Scanpix
F-35 Joint Strike Fighter bliver det danske forsvars nye fly. Arkivfoto: Scanpix

Det Konservative Folkeparti har gennem tiden forsøgt at sælge sig selv som det mest forsvarsvenlige parti i Folketinget. Det har været svært at sælge varen, kan man se på antallet af vælgere – eller også er der ikke så mange købere til varen.

Efter partiets seneste hysteriske krampetrækninger i forbindelse med aftalen om køb af kampfly, bør det imidlertid stå klart for alle, at partiet ikke har noget dybfølt ønske om at styrke forsvaret. Det er snarere medieomtale og selvisk positionering, de Konservative har i fokus.

For Dansk Folkeparti stod det klart allerede ved seneste forsvarsforligsforhandligner i 2012, at Konservatives bekymringer for forsvaret var mildest talt overfladiske. Partiet havde nemlig indgået en aftale med de øvrige partier allerede, før forsvarsfoliget blev forhandlet, om, at forsvarsbudgettet skulle barberes med 15 procent og dermed være med til at finansiere andre dele af velfærds-Danmark.

Kun vi i DF stod uden for den aftale og havde dermed vetoret i forligskredsen. Det udnyttede vi til at bibeholde værnepligten, som de øvrige partier ville fjerne. Havde Konservative stået uden DF, var værnepligten blevet suspenderet. de Konservative var kort sagt ikke særlig forsvarsvenlige ved denne aftale.

Nu gentager det sig så. K forsøger at sælge sig selv som forsvarsvenlig, men melder sig ud af det konkrete arbejde med at trække udviklingen i forsvaret i den rigrige retning. Hvis de Konservative virkelig ville forsvaret det godt, var de naturligvis blevet i kredsen og havde arbejdet støt og roligt for både indkøb af kampfly samt forbedring af forsvarets økonomi på lang sigt.

Det er den strategi, som DF har valgt. Vi vil presse på for at nå trinvis op på målet om de to procent af BNP, og vi vil presse på for at styrke forsvaret i dybden samt tilføre nye kapaciterer, der har relevans for territorielt forsvar.

Skulle det vise sig efter den fulde indfasning af kampflyene i 2026, at 27 kampfly ikke slår til, vil vi presse på for, at der købes flere. Selv om vi kommer til at stå temmelig alene i kredsen med disse krav og ønsker, vil det ikke få os til at give op og løbe skrigende bort, sådan som det såkaldt forsvarsvenlige konservative parti gør. Dansk Folkeparti vil arbejde videre uden hysteri. For uden os vil forsvaret være ilde stedt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.