Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Danmarks Clausewitz

Claus Jensen: Men nu har Venstres chefideolog fundet dem frem igen. I lørdagens udgave af Berlingske kunne vi således læse, at Venstre nu vil tvinge danske lønninger ned på tysk niveau, og skære massivt i den offentlige velfærd.

Claus Jensen, Formand Dansk Metal
Claus Jensen, Formand Dansk Metal

De tyske Hartz-reformer, som Hjort Frederiksen besynger så højt, har ganske rigtigt ført til en lav tysk lønudvikling, men de har også samtidig ført til direkte fattigdom. Lønstigningerne i Tyskland har været blandt Europas absolut laveste, hvilket har medført et lønniveau, der er fremmed for de danske lønmodtagere. To mio. tyske beskæftigede tjener mindre end fem euro (ca. 40 kr.) i timen, og intet mindre end 20 pct. af de tyske beskæftigede arbejder for under 8,50 euro i timen. Uligheden mellem de tyske lønmodtagere er eksploderet. I Tyskland lever 7,0 pct. af lønmodtagerne under EUs fattigdomsgrænse. Andelen af udsatte job i Tyskland er øget markant. Deltidsjob, midlertidige ansættelser, ja selv leje af arbejdskraft uden fastansættelse vinder ind på de klassiske fuldtidsstillinger. I alt anslås det, at en tredjedel af de tyske beskæftigede arbejder i såkaldt usikre job uden ordentlige aftale om løn, arbejdstid, opsigelse osv. Det tyske aftalesystem er svækket. 63 pct. af de tyske lønmodtagere var i 2006 stadig dækket af en kollektiv overenskomst mod 80 pct. i Danmark. Men selv i de overenskomstdækkede virksomheder er organiseringen flere steder så svag, at overenskomsten tillader personlige afvigelser fra såvel løn som arbejdstid. Mange steder har arbejdsgiveren mulighed for at ændre lønningerne med op til ti pct., ligesom arbejdstiden kan blive nedsat til omkring 30 timer.

Dét er åbenbart forbilledet, som Venstre vil forme Danmark efter, hvis de får magt, som de har agt.

Man får den tanke, at Claus Hjort har stirret sig blind på tal i rækker og kolonner og fuldstændig glemt at se på den virkelighed, tallene beskriver. Virkeligheden i Tyskland er børn, der vokser op i fattigdom – selvom forældrene arbejder. Og alt for få kan se en vej ud af fattigdommen – faste job med en ordentlig løn er en tysk mangelvare.

Claus Hjorts plan er usympatisk og asocial. Som en dansk Clausewitz ser Hjort Frederiksen krig mod lønmodtageren som en forlængelse af politik – bare med andre virkemidler.

Men nu ved vi da, hvor vi har Venstre: i krig mod danske lønmodtagere.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.