Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Danmark er en træt adoptivmor

Man siger, at man ikke kan lære gamle hunde nye tricks. Men det kan man faktisk godt, hvis bare man lader den sulte i et par dage og viser den regnvejret udenfor og så sidder foran en tændt pejs, med en kiks i hånden.

Når jeg ser på Danmark for tiden, ser jeg det som en meget gavmild, men også meget træt enke, der på et tidspunkt åbnede sine døre, fordi hun havde brug for flere hænder i hjemmet, til at hjælpe med det huslige og har aldrig lukket dem siden. Da hun fik de unge, flittige sjæle, hun skulle bruge til husarbejde, besluttede hun sig for at tage gadebørn og andre forældreløse ind, så de kunne få varme i kroppen og mad i maven. De fleste af disse børn hjalp til, ryddede op på deres værelse, skruede aldrig op for musikken, legede godt med andre børn og alt var, som det skulle være. Eller det troede moderen. Nogle af ungerne var utilpassede og ville ikke bidrage til husholdningen. De opdagede kagedåsen, som man bare kunne tage af, uden at skulle være med til at dække bord eller vaske op. De blev placeret på værelserne for enden af gangen og i lang tid blev de overladt til sig selv. Ingen tog sig af, hvad de foretog sig og hvordan de overlevede, indtil de begyndte at genere resten af husholdningen og indtil moderen opdagede, at kagerne blev spist hurtigere end hun kunne nå at bage.

Tiden gik, børnene blev voksne og fik egne børn og pludseligt kunne det mærkes i hele huset. Den håndfuld, nu som fuldvoksne, og deres børn, fik deres eget hjørne, begyndte at kede sig og pludselig begyndte ting at forsvinde fra resten af huset. De andre, både biologiske og adoptivbørn, blev overfaldet, svinet til og skulle selv rette ind. Musikken blev meget høj, rod blev flyttet ud på gangene og man fandt undervejs også ud af, at nogle af forældrene låste deres (især pige-) børn inde.

Moderen var rastløs og magtesløs og kunne slet ikke se, hvad hun skulle stille op med de mennesker. Papirarbejdet var gennemført og hun kunne ikke længere skille sig af med dem. Hvad skulle hun have gjort anderledes? Stillet flere krav? Været hårdere? Været mere kærlig? Ikke have placeret alle de mange utilpassede unge samme sted? Og endnu vigtigere, hvad skal hun gøre nu?!

Man siger, at man ikke kan lære gamle hunde nye tricks. Men det kan man faktisk godt, hvis bare man lader den sulte i et par dage og viser den regnvejret udenfor og så sidder foran en tændt pejs, med en kiks i hånden.

Sådan er det også med den gode gamle, adoptivmor. Hun skal blot gemme kagedåsen væk og så se, hvad der sker. Pludselig vil det vise sig, at alle de ustyrlige, unge sjæle selv har gemt en bager inde i maven og sagtens kan bage småkager selv. De vil endda begynde at bidrage til den fælles kagedåse og resten af husholdningen. De har bare aldrig haft brug for det, da de var vant til, at alt blev serveret for dem, mens man stillede krav til resten af husets beboere.

Så, kære Danmark, det hjælper ikke at sidde på trappen og græde over de ting, du ikke fik gjort, og de krav, du ikke fik stillet. Rejs dig op, gå ud i køkkenet og gem kagedåsen væk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.