Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Da Løkke tabte vælgerne i svinget

Jon Kiellberg: Noget for noget. Genopretningsplan, tilbagetrækningsreform og 2020-strategi.

Jon Kiellberg, Strategisk seniorrådgiver
Jon Kiellberg, Strategisk seniorrådgiver

Ja, det er ikke ligefrem topsexede politiske emner, som sælger billetter for blå blok. Og sandsynligheden for at genvinde valget for Løkke og co. ligner da også efterhånden mest af alt en ørkenvandring i æselperspektiv frem mod et politisk fatamorgana.

Men hvad gik galt? Og hvorfor ligner Løkke mest af alt en embedsmand forklædt som statsminister, der appellerer mere til økonomer og vismænd end til den brede befolkning?

Da Løkke fik overdraget nøglerne til Statsministeriet i 2009 rasede finanskrisen og det store politiske gavebord lakkede mod enden. Tiden var nu ikke mere til store gyldne løfter og skattelettelser i milliardklassen til vælgerne. Og Løkkes agenda, da han satte sig bag rattet var, at økonomisk ansvarlighed gennem reformer og er en forudsætning for, at Danmark i fremtiden ikke sakker bagud. Og uanset nødvendigheden af og behovet for gennemgående økonomiske reformer, glemte Løkke i forbifarten at appellere til vælgernes værdi- og kulturpolitiske interesser.

Løkke overså en hel fundamental ting i politik, da han blev statsminister, som netop gjorde hans forgænger og mentor i stand at vinde tre valg på stribe: At man er nødt til at tage vælgerne i hånden, forberede dem på politiske indgreb i god tid og give dem nye velfærdsgaver og løfter for at genvinde magten. Hjort-doktrinen lærte ikke mindst midtervælgerne, at de både kunne få i både pose og sæk, og at de ikke blev taget på sengen af store politiske ændringer, med mindre flertallet af befolkningen selv ønskede det.

Denne form for modningsstrategi og italesættelse som politisk dagsorden, der skulle bane vej til holdningsændringer i befolkningen, var netop en af Fogh-æraens største politiske succeser. Det var det, der blev kaldt kontraktpolitik, værdikamp og »de små skridts politik«. Og det var det, som var en af ingredienserne til succesfulde år med en Fogh-regering, der fejede socialdemokratiske statsministerkandidat af banen. Sådan er det som bekendt ikke længere. For Løkke glemte både at spørge vælgerne til råds om og forberede dem i god tid på markante velfærdsændringer som svar på de økonomiske udfordringer.

Nu siver vælgerne ud af bussen og venter ved det næste stoppested i håbet om, at nye politiske vinde vil sætte gang i hjulene og bane vej for nye velfærdsgoder. Og Løkke må sande, at ’noget for noget’ også gælder vælgernes opfattelse af regeringen. For uanset vigtigheden af de store politiske diskussioner om, hvordan fremtidens velfærdssamfund skal indrettes, så er det helt andre jordnære ting, borgerne - og dermed vælgerne - bedømmer og belønner politikerne på.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.