Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Camerons tale

Jens Rohde: David Camerons tale til sit folk om det britiske tilhørsforhold til EU i dag kan rubriceres under en sjælden tredje kategori: en tale, han ikke havde behøvet at holde. En tale, hvor han ikke vil sige noget fordi han ikke har noget at sige.

Jens Rohde, Gruppeformand for Venstre i Europa-Parlamentet
Jens Rohde, Gruppeformand for Venstre i Europa-Parlamentet

Så enkel og på samme tid kompliceret er situationen for den britiske premier­minister. Enkel, fordi han ikke kan sige noget. Kompliceret, fordi hans optræden sandsynligt medfører stor skade alligevel. For ham selv.

David Cameron har spillet højt spil i sin Europa-politik og har forregnet sig. Han annoncerede den nu længe ventede EU-tale i håbet om at kunne trække luften ud af den stadig stærkere fraktion af EU-modstandere i sit eget bagland. Det stik modsatte indtrådte.

Og nu blæser en storm af europæisk harme ham stærkere i ansigtet for hver dag, der går. Alt for længe har han uden kompas og uden mål hoppet hjælpeløst rundt på må og få i den europæiske krise. Og i ly af mangel på politisk indhold og mål er der ud af hans populistiske udfald mod Bruxelles skabt en politisk kraft, som han ikke kan inddæmme.

Med løftet om at trække beslutninger tilbage til London har han skabt et forventningspres, som han ikke har chance for at indfri. At åbne for et særligt britisk kompetencekatalog ville være at åbne for 27 forskellige kataloger, som de facto ville bringe fællesskabet til ophør.

Alternativet, som i mange briters optik kun kan være en udtræden af EU, har fået hele den britiske industri på banen med et åbent brev til regeringen, som advarer mod konsekvenserne heraf. Og som om det ikke var nok, fik Cameron tirsdag et telefonopkald fra den amerikanske præsident med samme budskab

Cameron står over for det uundgåelige: Han kommer til at skuffe sit EU-skeptiske konservative bagland. Dem han gerne ville eftersnakke, bliver i stedet hans banemænd. I den situation er det en ringe trøst, at han ikke er den første konservative premierminister, som bringes til fald på sin Europa-politik. Sådan gik det for Margaret Thatcher, og sådan gik det for John Major.

Cameron bliver i sin tale i dag nødt til at dække sig af. Det vil han gøre ved retorisk at spille stærk mand og fortsætte med at kaste bolde mod porcelænet i Bruxelles’ muntre køkken. Men reelt vil han skuffe de 51 procent, som ifølge seneste meningsmåling vil have en afstemning om det britiske medlemskab af EU nu.

Selvfølgelig vil han stille dem en folkeafstemning i udsigt. Men først efter det britiske valg i 2015. Læsningen af det løfte er allerede i fuld gang i britiske og europæiske medier: Den afstemning kommer aldrig!

Scenen er sat til ganske dramatiske konsekvenser i dag. Men slet ikke så dramatiske for Europa som for Cameron.

Også på Christiansborg vil mange spændt følge Camerons tale. Om der bliver draget en lære af den situation, som han har bragt sig selv og briterne i, kan kun tiden vise.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.