Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Byen er for os alle - så find dig i maraton, loppemarked og Distortion

Foto: NIELS AHLMANN OLESEN og Simon Skipper.
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN og Simon Skipper.

I morgen er der Copenhagen Marathon, ja, i København. 10.000 løbere vil være med til at skabe en fest gennem byen, der til lejligheden vil være delvis afspærret i tidsrummet 9-16.

I mit facebookfeed er de første beklagelser allerede begyndt at dukke op over »det evindelige arrangementshalløj«, som en skriver. Beklagelser over at byen bliver brugt. Brugt til løb, loppemarkeder, gadefesten Distortion og hvad der ellers er på programmet de kommende måneder. Helt forudsigeligt er det samme beklagelser og opråb, der dukker op hvert år. Opråb om ikke at kunne komme frem med sin bil, at være spærret inde, ikke kunne parkere – og hvorfor byen konstant skal bruges til alle mulige arrangementer i sommermånederne.

Det er jo i sommerperioden at byens liv leves og trækkes ud på gaderne, inden vi til efteråret igen kryber indenfor i ensomheden.

Mon ikke det er på tide, at vi anerkender, at det at bo i en storby og i en hovedstad er et privilegium, som vi deler med mange. Mange flere end hvis vi boede andre steder i Danmark. Det er et valg.

Byen er jo vores allesammens, og det gælder faktisk også parkeringspladser og gaden uden for ens bolig. Det er ikke en privat rettighed. Det er offentlig ejendom og dermed også vores fælles rum. Rum til glæde og begejstring. Engang var byen tom og øde. Også om sommeren. Men når vi rejste ud, oplevede vi byer sydpå, der sprudlede af liv, stemmer og ja, larm. Vi blev begejstrede, tog det med hjem, tog det til os.

Det er derfor, vi i højere og højere grad vælger at bo i byen, hvis vi har råd. At være en del af det liv, byen giver, og som vi får forærende. Men som mange nu synes er kammet over. At København bliver overrendt og deres – de, der bor her – grænse overtrædes.

I takt med boligprisernes himmelflugt er der nok ingen tvivl om, at den private ejendomsret synes at strække sig længere end til de få kvadratmeter bolig, man dyrt har investeret i. At den også følelsesmæssigt strækker sig om ikke til hele kvarteret så til at kunne parkere og bevæge sig frit.

Berlingske kunne forleden berette om en tiltagende kamp mellem biler og cyklister i morgentrafikken i København. Kampen om plads og om, at alt var ved at bryde sammen. Mon ikke det er på tide at anerkende, at byen er bygget til mennesker og ikke biler. Det gælder i morgentrafikken, hvor billister i lutter stress bare kører frem og blokerer lyskryds, også når det er rødt. Og bilister, der insisterer på, at bilen skal kunne holde foran ens hjem – tilgængelig 24 timer i døgnet, uanset at der kommer flere og flere biler. Mon ikke vi om meget få år anerkender, at biler i en storby ikke er en privat ejendomsret, men noget, vi deler med hinanden. Og at metro og cykler er en genial opfindelse, der skaber plads til en grøn og bæredygtig by, vi alle kan være i.

Godt løb i morgen og god fest, loppemarked og meget mere i den kommende tid. Jeg kommer og hepper, danser med, glæder mig til det hele og over at byen København lever.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.