Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Boligpolitik med tryghed i centrum

Carsten Hansen, Socialdemokratiet. Minister for By, Bolig og Landdistrikt.
Carsten Hansen, Socialdemokratiet. Minister for By, Bolig og Landdistrikt.

Berlingske opfordrede 5. januar på lederplads til at se boligpolitikken i sammenhæng. Det kan jeg kun være enig i, men jeg vil gerne med det samme slå fast, at det ikke bliver med denne regering ved roret, at danskerne som i Schlüters tid får deres rentefradrag voldsomt beskåret. Det bliver heller ikke med mig som boligminister, at vi fjerner huslejereguleringen, så huslejerne vil blive fordoblet for mange tusinde danskere, som liberale kræfter på den borgerlige fløj ellers gerne så. Og det bliver heller ikke i min tid, at vi fjerner loftet på andelspriserne, som Venstre gerne vil.

Som Berlingske skriver, er der ikke noget, der optager folk mere end deres bolig. Næstefter partner, er valget af bolig nok det største valg, som vi tager i vores liv. Samtidig vejer boligudgifterne tungt i husholdningsbudgettet. Derfor skal man kunne regne med, at vi på Christiansborg ikke bare kaster det hele op i luften. Den tryghed skal danskerne have, men det betyder selvfølgelig ikke, at vi ikke hele tiden skal arbejde med boligpolitikken – helst i sammenhæng.

Netop derfor oprettede statsministeren også i 2011 igen et ministerium for boligområdet, som under den borgerlige regering levede en omflakkende og hengemt tilværelse i forskellige ministerier. Det er det tydeligste tegn på, at denne regering netop prioriterer sammenhæng i boligpolitikken, både geografisk og mellem boligtyperne.

De seneste tre år har vi reformeret og moderniseret inden for alle de lovgivninger, der findes på boligområdet, og som boligminister har jeg indgået en række – overvejende brede – politiske forlig, der vil præge boligmarkedet mange år frem i tiden. Lejeloven bliver forenklet for første gang i mange år, der er skabt nye kriterier for de udsatte boligområder, og den almene sektor bliver renoveret i en grad, som vi ikke har set før. På andelsområdet er der blevet ryddet op og skabt gennemsigtighed efter et tiår med rendyrket spekulation, så folk nu igen tør købe en andelsbolig.

I min ministertid har vi desuden sat ekstra fokus på byfornyelse i landdistrikterne – både med penge til nedrivning og til renovering, så landsbyerne fortsat er attraktive for dem, der vil bo her. Vi har givet de store byer nye redskaber, så de kan sikre, at det også i fremtiden er muligt at bygge almene boliger til de mange nye borgere, der kommer til.

Det handler alt sammen om tryghed. Tryghed for, at man kan bosætte sig hvor i landet, man vil. Tryghed for, at ens almene bolig bliver renoveret. Tryghed for, at lejen ikke pludselig bliver fordoblet. Tryghed for, at smarte spekulanter ikke laver andelskonstruktioner, som fanger sagesløse mennesker i en gældsfælde.

Vi har grundlæggende et sundt og solidt boligmarked med en blanding af ejerboliger, almene og private lejeboliger og andelsboliger. Det skal vi holde fast ved. Ikke via store reformer, men med rettidig omhu og respekt for, at danskerne skal være trygge i deres hjem.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.