Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Borgerlige ord

Blårød grød

Jesper Beinov: Den kultur- og værdikamp, der har udspillet sig i en årrække, har flyttet holdningsdannelsen markant. Derfor ser forfatter og DR-næstformand Ole Hyltoft både rigtigt og forkert, når han i kronikken 7. februar skriver, at de borgerlige har spillet kulturpolitisk fallit.

Jesper Beinov, redaktør, kultur, debat & navne
Jesper Beinov, redaktør, kultur, debat & navne

For mig at se handler kultur- og værdikamp om holdningsdannelsen i bredeste forstand, nemlig den økonomiske frihed og værdipolitikken.

Lige nu føres der både en blå økonomisk politik og en markant rød værdipolitik. Kun det sidste er et problem, men det er så også markant!

Den blå økonomiske politik handler om, at den borgerlige-liberale meningsdannelse ikke har stået stærkere i mands minde, når det handler om de økonomiske reformer. De borgerlige partier har sammen med de R flertal for et opgør med de mest stivnede dele af velfærdsstaten. Så stærk er Vestager, at hun har tvunget S & SF til at æde alle deres uansvarlige løfter i sig, og hun har gennemtrumfet nogen økonomisk snusfornuft, selvom vi mange år frem vil have verdensrekord i skatteplyndring.

Lige nu venter vi på, at regeringen sammenkobler en reformpakke, der nedbringer antallet af passivt forsørgede og gør det attraktivt, at unge færdiggør deres uddannelse til tiden, så det kan finansiere en konkurrenceevnepakke. Samlet vil det medvirke til at øge beskæftigelsen, som skal op med 180.000, for at økonomien er robust i 2020 .

Hvis regeringen ud over det planlagte vil videre, må den overveje kortere dagpengeperiode, lavere satser på overførsler, øget rådighedsforpligtelse, privatisering af jobformidling mv.

Den røde værdipolitik er i vækst, når det handler om en række af de tiltag, regeringen indfører. Hver især fylder tiltagene lidt, men når man lægger dem sammen, bliver det markant: Kanon-lister gøres vejledende, kristendom bliver til religionsfag, den kriminelle lavalder hæves, udlændingepolitikken udvandes, folkekirken splittes osv. Tilsammen er det en skadelig cocktail, og her har Hyltoft en vigtig pointe, som kræver borgerlig genopretning.

Dele af borgerligheden har historisk set haft et svagt blik for det kulturelle, men fremvæksten af frihedsorienterede debattører og tænketanke som CEPOS betyder, at de borgerlige står langt stærkere på kulturens felt nu. Også 68erne takker af. Jeg er ikke så bekymret for kulturen.

Opgaven for en ny borgerlig regering vil derfor være at understøtte mangfoldigheden. Kvalitet er den vigtigste parameter sammen med en sund balance mellem tradition og fornyelse. Kulturen og kunsten er ofte ganske upolitisk i den borgerlige åndstradition, og dermed i modstrid til mange andre positioner i åndslivet, der gerne vil spænde kunsten for en bestemt politisk vogn. Den autonomi skal kulturpolitikken understøtte.

For mig at se ligger der en rummelighed og et borgerligt frisind i kanon-tanken, som netop insisterede på, at alle skulle møde de kulturelle klassikere, fordi man så bedre kunne forholde sig kritisk eller åben til traditionen. Dennee balance mellem tradition og fornyelse kom til udtryk i, at de borgerlige insisterede på, at der skulle være fri adgang til de permanente samlinger på de kulturbærende institutioner på linje med fradrag for kunstkøb. Der er i dag langt mere mangfoldighed og pluralisme i dansk kultur- og kunstliv end tidligere. Jeg oplever en nysgerrighed og færre fastlåste positioner end for år tilbage. Men en tidssvarende kulturpolitik må selvfølgelig have sans for det moderne liv, for den større mangfoldighed i et globaliseret samfund, så borgerligheden skal sikre, at både rødder og antenner er i orden.

Så længe vi har den nuværende regering, må vi forvente en blårød værdipolitik, og derfor er der stadig nok at slås om.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.