Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Betalingsring får dramatiske konsekvenser

Frank Korsholm: I bestræbelserne på at sælge forslaget om en betalingsring rundt om København skubber regeringen ofte håndværksvirksomhederne foran sig med argumentet om, at de vil opnå en mærkbar produktivitetsgevinst som følge af mindre trængsel på vejene.

Frank Korsholm Afdelingschef Håndværksrådet
Frank Korsholm Afdelingschef Håndværksrådet

I Håndværksrådet og blandt vores flere end 20.000 medlemmer er vi imidlertid ikke enige med regeringen, og vi frygter i stedet, at betalingsringen vil føre til større omkostninger og mindre aktivitet blandt virksomheder og forretningsdrivende ind­en for og tæt på ringen i de københavnske forstadskommuner.

Vi vil derfor på det kraftigste advare regeringen mod at hastegennemføre en så gennemgribende forandring af især de små og mellemstore virksomheders vilkår, og vi undrer os over, at regeringen end ikke har hørt erhvervslivet, før en så drastisk beslutning bliver skrevet ind i den nye regerings arbejdsprogram.

Planerne om en høringsfase i januar er blot en skinmanøvre, da beslutningen reelt allerede er truffet hen over hovedet på bilister, detailhandlende, håndværks­mestre o.a., som hver eneste dag har ærinder i og omkring hovedstaden.

Foreløbig kender vi ikke regeringens konkrete planer om, hvor betalingsringen skal løbe. Men uanset om den kommer til at følge Ring 2, eller om den flyttes ud til Københavns kommunegrænse, vil betalingsringen have store økonomiske konsekvenser for de små og mellemstore virksomheder, som i forvejen lider hårdt under de seneste tre års hårde nedtur og som af konkurrencemæssige årsager ikke har mulighed for at vælte ekstra omkostninger over i priserne.

Det er virksomheder, som i forvejen må slås med et stigende omkostnings­niveau på grund af andre politisk besluttede meromkostninger så som nye affaldsgebyrer, fedtafgifter og snart også forhøjede energiafgifter m.v.

Håndværksrådet erkender, at der er et problem med store bilkøer på indfaldsvejene til og fra København. Et trængselsproblem, som er dyrt for samfundet. Men vi er overbevist om, at løsningen på det problem ikke er højere skatter på virksomhederne og pendlerne, men der­imod at tænke i nye baner. Det kan f.eks. være en havnetunnel og bedre offentlige transportmuligheder - eller tænke et nyt roadpricing-system sammen med regeringens andre planer om en mere grøn bilbeskatning.

Vores råd til regeringen er derfor at stoppe op. Spring betalingsringen over og vent til et roadpricing-system kan etableres. Ingen har alligevel efterspurgt en betalingsring, og regeringen kan derfor trygt lægge planerne i skuffen uden risiko for at tabe ansigt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.