Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Berøringsangst

Danmark, og især danske politikere, har aldrig turdet stille krav til flygtninge og indvandrere. Pånær én: Peter Brixtofte. Manden bag den berømte »Farum-model«, som udryddede arbejdsløshed og mangelen på integration i en hel kommune. Men Gud forbyde, at en anden politiker rører ved noget, Brixtofte har rørt ved!

Mersiha Cokovic: »Farum-modellen gik ud på to ting: gensidig respekt og gensidig indsats. Der blev sat nogle rammer, som skulle overholdes og krav, som skulle opfyldes. Havde man ikke et arbejde, var man forpligtet til at sige ja til det, man fik tilbudt og kunne man ikke dansk, måtte man deltage i intensiv undervisning. Takkede man nej, eller blev væk, måtte man selv finde en anden indtægtskilde, for i Farum Kommune var der ikke mere hjælp at hente.«
Mersiha Cokovic: »Farum-modellen gik ud på to ting: gensidig respekt og gensidig indsats. Der blev sat nogle rammer, som skulle overholdes og krav, som skulle opfyldes. Havde man ikke et arbejde, var man forpligtet til at sige ja til det, man fik tilbudt og kunne man ikke dansk, måtte man deltage i intensiv undervisning. Takkede man nej, eller blev væk, måtte man selv finde en anden indtægtskilde, for i Farum Kommune var der ikke mere hjælp at hente.«

Da jeg, i sin tid, kom til Danmark, for mere end to årtier siden, blev jeg mødt af det venligste, mest omfavnende og storsindede folk, man kan være heldig at møde på sin vej. I dag kan man mærke en helt anden stemning i store dele af befolkningen, når flygtninge- og indvandrerspørgsmål bliver rejst. Selv blandt indvandrere er der flere og flere, der mener, at man ikke skal lukke flere mennesker ind i landet, før der er blevet ryddet godt og grundigt op i den for længst forfejlede integration.

Men hvad er årsagen til, at hver 5. dansker i dag stemmer på Dansk Folkeparti og at 13 pct. ønsker at kunne stemme for et parti, der er endnu mere højreorienteret og har en endnu strammere indvandrerepolitik? Hvis du spørger mig (og det gør du, når du læser dette Indspark), vil jeg sige: berøringsangst! Danmark, og især danske politikere, har aldrig turdet stille krav til flygtninge og indvandrere. Pånær én: Peter Brixtofte. Manden bag den berømte »Farum-model«, som udryddede arbejdsløshed og mangelen på integration i en hel kommune. Men Gud forbyde, at en anden politiker rører ved noget, Brixtofte har rørt ved! På trods af, at det rent faktisk virker og har virket i årevis.

Farum-modellen gik ud på to ting: gensidig respekt og gensidig indsats. Der blev sat nogle rammer, som skulle overholdes og krav, som skulle opfyldes. Havde man ikke et arbejde, var man forpligtet til at sige ja til det, man fik tilbudt og kunne man ikke dansk, måtte man deltage i intensiv undervisning. Takkede man nej, eller blev væk, måtte man selv finde en anden indtægtskilde, for i Farum Kommune var der ikke mere hjælp at hente.

Havde man behandlet folk i hele landet efter dette princip, ville ikke kun arbejdsløshed været mindre og folks sprogkundskaber bedre, men også kriminalitet og analfabetisme blandt børn og unge ville ikke have været på så højt en niveau og assimilation i det danske samfund ville være en naturlig ting for enhver, der ønsker at slå rod i dette smukke land.

I stedet stablede man så mange indvandrere, som man overhovedet kunne, i bestemte boligområder, man behandlede fuldvoksne mennesker som retarderede børn og underminerede deres kompetencer. Vold, social kontrol og tvangsægteskaber blev tilskrevet kulturelle forskelle og religion, på trods af, at det strittede stik imod danske værdier og selv Grundloven.

Man gav religion mere og mere plads i offentlige rum. Man tillod imamer og visse moskeer at prædike islamisme og sprede had mod alt, der ikke bad fem gange om dagen. Kriminelle udlændinge fik lov til at blive i Danmark og selv islamistiske krigere som kæmper mod danske soldater får lov til at komme tilbage og får enog hjælp til »rehabilitering«.

Så kort sagt, har en samling politikere, der lider af berøringsangst, opbrugt det sidste depoter af (mange) danskeres tolerance og ønske om at hjælpe folk, der banker på døren. Og hvis ikke vi sætter en stopper for det nu, kan man kun gisne om, hvor vi vil være om fem eller ti år, når folk for alvor får nok og tager sagen i egen hånd.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.