Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Berlingskes debat har sejret ad helvede til

Berlingske har i flere år satset – stort endda – på at føre den såkaldte »værdidebat«. En massiv satsning, hvor vi dedikerede læsere af avisen har vænnet os til daglige indlæg fra debattører og bloggere, der netop skriver negativt – mildest talt – om alt muslimsk.

Fathi El-Abed.
Fathi El-Abed.

I weekenden skrev Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen (TJ), en opdatering på sin Facebook-profil. En meget tiltrængt opdatering vil jeg mene: Vi er ikke i krig mod en hel religion, skrev han. Og netop i disse dage, hvor ikke så få kappes om at komme med de mest rabiate ytringer og meninger om alt muslimsk i kølvandet på en række myrderier og terroraktioner begået i islams navn. Senest i Nice.

Jeg skal da love for, at TJ fik i ørerne i maskinen. Af de selv samme mennesker, der i umindelig lange tider har svinet og truet os andre, der har kaldt til fornuft og til at undgå generalisering og dæmonisering af alt dansk muslimsk og muslimsk i det hele taget. TJs kritikere er de selv samme stemmer i debatten, der tidligere har rost det meste af, hvad Berlinske har bragt gennem tiden. Ikke mindst af debattører, også af debattører med muslimsk baggrund, der for at fremme deres egne personlige og politiske dagsordner gennem årene – for at sige det på godt dansk – har givet den hele armen.

Ikke med henblik på at bygge bro i vores samfund. Men for at vise, hvor meget mere »danske« og »demokratiske« de er end alle os andre danskere med en kulturel muslimsk baggrund. Meget af det, de har skrevet – hvis ikke det meste – har hvilet på et fejlagtigt og manipuleret grundlag.

Manden i lastbilen

Fælles for mange af disse debattører – uanset etnisk eller religiøs baggrund – har været den grove, generaliserende, dæmoniserende og aldeles uforsonlige tone, når det kommer til islam og danskere med muslimsk baggrund.

Således finder vi tit på Berlingskes sider opfordringer til, at »NU skal muslimer i Danmark rejse sig op mod islamistiske terrorister«. Javel ja. Så alle danskere med muslimsk baggrund – alene fordi de har muslimsk baggrund og uanset deres forhold til religionen og tro – skal altså makke ret, ellers er de ikke demokrater, moderate eller endda »rigtige danskere«?

Så ja, når anstændige borgerlige som Uffe Ellemann-Jensen, Tom Jensen og Hans Jørgen Bonnichsen m.fl. har manet til besindighed, fik de kun tilsvining tilbage! Overalt i de sociale medier. Også på Berlingskes debatsider.

Berlingske har i flere år satset – stort endda – på at føre den såkaldte »værdidebat«. En massiv satsning, hvor vi dedikerede læsere af avisen har vænnet os til daglige indlæg fra debattører og bloggere, der netop skriver negativt – mildest talt – om alt muslimsk. Og så snart forfærdelige og tragiske hændelser finder sted rundt om i verden, hvor muslimer står bag, så åbner helvedes porte sig, og flere af Berlingskes bloggere falder over hinanden og kappes nærmest om at give deres reaktionære meninger til kende. Det har stået på i flere år og ser på ingen måde ud til at få en ende.

Mulighederne for dialog er udtømt

Så Berlingske har sandelig opnået sit mål. »Værdidebatten« trives i bedste velgående på avisens debatsider. Det ved Berlingskes flittige chefredaktør alt om, nu hvor han, lige som vi andre har oplevet det i årevis, får hældt spandevis af kloakvand i hovedet af den ekstreme og nationalistiske højrefløj, der ikke mener, at der er plads til forsoning og opfordringer til besindighed!

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.