Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kurrilds

Begyndelsen på enden?

Peter Kurrild-Klitgaard: Vil Helle Thorning-Schmidt være statsminister efter næste folketingsvalg? Og vil hun overhovedet gå til det valg som statsministerkandidat eller inden da have trukket sig til fordel for ’nye udfordringer’?

At den slags spørgsmål overhovedet kan blive rejst seriøst på statsministerens første tirsdags-pressemøde i 2013, når man kun har været ved magten i lidt over et år, siger noget om mange ting. Det siger lidt om, hvor meget dansk politik og mediernes dækning af samme, nu drives af meningsmålinger på en måde, der ville have været utænkelig for få årtier siden, og som næppe er fremmende for den politiske proces. Men selv når dét er anerkendt, siger det også noget om, hvor skidt det går for regeringen i almindelighed og for statsministeren i særdeleshed. Er det for tidligt at skrive begges politiske dødsdom? Naturligvis - der kan let være to et halvt år til næste folketingsvalg, og der kan selvsagt ske meget. Spørg bare Lars Løkke Rasmussen (V), der efter at have været konstant bagud i meningsmålingerne i knap halvandet år, pludselig ’re-bootede’ og lavede en slutspurt, der gav ham så megen fremgang, at han næsten forblev i Statsministeriet. Men den vigtige pointe er jo samtidig, at det netop ikke lykkedes. Har man været konsekvent bagud i meningsmålingerne i lang tid - som Løkke og nu denne regering, der reelt ikke på noget tidspunkt har ført, siden den kom til - så skal der ’ske noget’. I fraværet på et bredt, internationalt økonomisk opsving, der (ufortjent) kan få regeringen til at fremstå som en succes, er det meget svært at se, hvad det kunne være. Regeringen blev undfanget i synd - den synd, det er at prøve at stille alle tilfredse, når man godt ved, at det ikke kan lade sig gøre - og man har betalt prisen lige siden: Regeringspartierne taber vælgere til begge sider, og statsministerens personlige popularitet er meget lav, så hvorfor skulle fem-syv procent af vælgerne pludselig bestemme sig for, at dét er noget, man gerne vil have mere af? Ikke fordi nytårstalen flyttes fra Marienborg til Christiansborg.

Ligger venstrefløjen også om et år til at tabe lige så klart, som tilfældet har været i over et år, vil det være illusorisk at tro, at vælgerstemningen pludselig skulle svinge markant. Og så er vi ved statsministerens personlige udsigter. Holder målingerne, er der reelt kun to muligheder: At Thorning-Schmidt går af efter at have tabt et valg, eller at hun ikke er den, der tager sit parti og sin regering til valgstedet. Dét ved hun godt – og man ved det i den socialdemokratiske folketingsgruppe, i fagbevægelsen og blandt de allierede i medierne. Derfor ser man nu – som i forrige uges Weekendavisen – de første historier, der fortæller om uro i baglandet, og spekulationer om fordele og ulemper ved et lederskifte, og sågar om mulige alternativer. Man kan sagtens afskrive den slags som »spekulation«, men så misser man pointen: At selve det, at historien er der, giver den sit eget liv. Hvis man tror, at dette vil være den sidste af denne slags artikler det næste år, kan man med fordel læse op på forløbet frem til Poul Nyrup Rasmussens afgang som partileder eller kuppet imod Svend Auken. Eller for den sags skyld om de forløb, der medvirkede til de indtil nu seks lederskift hos De Konservative på kun 19 år.

Thorning-Schmidts væsentligste fordel er, at hun er statsminister, og at det ville være uhørt at udfordre en siddende én åbent. Hendes største problem er, at hun er så meget desto mere eksponeret over for kritik, og at der meget let kan komme et tidspunkt, hvor det vil være mere tillokkende at f.eks. udpege sig selv til ny EU-kommissær end at blive beskudt fra alle sider, alt­imens man stirrer et sikkert nederlag i øjnene.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.