Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Dagens brev

Begræns ikke unge med handicap

Lille lovændring kan få stor betydning for handicappede.

Unge med et handicap har brug for at kunne være sociale på lige fod med andre unge. Derfor er lovgivning om at begrænse den praktiske adgang diverse steder ikke ligegyldig. Arkivfoto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Unge med et handicap har brug for at kunne være sociale på lige fod med andre unge. Derfor er lovgivning om at begrænse den praktiske adgang diverse steder ikke ligegyldig. Arkivfoto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix

Hver dag har unge med CP (spastiske lammelser) problemer med at komme rundt i samfundet. Hvis man er afhængig af rollator eller kørestol i hverdagen, kan noget så simpelt som hoveddørens udformning afgøre, om du kan være med til familiefødselsdag, studiegruppe eller besøge venner.

Som formand for CP Ung, Spastikerforeningens Ungdomsafdeling, ser jeg derfor med bekymring på fremtiden for unge med Cerebral Parese (CP), hvis Ole Birk Olesen får gennemført sine planer om, at nye huse ikke skal have niveaufri adgang.

Det kan umiddelbart lyde som en lille detalje. Men fjernes denne bestemmelse i lovgivningen, fratager det også mange med handicap mulighed for at komme ind i fremtidigt privat nybyggeri.

Handicappede føler sig glemt i oprydning af byggekrav

Hvad nu hvis en ung med CP bliver nødt til at melde afbud til klassefesten eller familiefesten, fordi værtens hus ikke er bygget, så vedkommende kan komme ind? Det vil også fratage mange unge muligheden for at være spontant sammen med venner. I dag bliver aftaler lavet lynhurtigt over sociale medier, og så er det vigtigt, at den unge med CP føler, at han kan være med på lige fod.

Det fratager også unge med handicap muligheden for nemt at kunne flytte i egen bolig. Hvis fremtidige privatboliger stadig bliver bygget tilgængeligt, vil det langsomt øge udbuddet af boliger for unge med handicap, der gerne vil ud og etablere sig i egen bolig.

Mange unge med handicap vil ikke være til besvær og føle, at de er et problem for omverdenen. Men det ser nu ud til at blive svært, hvis ikke man tænker sig om. Er det rimeligt, at fordi du har et handicap og er afhængig af kørestol, ikke får lov til at leve et liv på lige fod med dine jævnaldrende?

CÆCILIE NISBETH, FORMAND FOR CP UNG, VALBYHOLM 17, ST. 1, 2500 VALBY

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.