Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

»Bare« to sømænd

Anne Sophia Hermansen: I morgen har styrmand Søren Lyngbjørn og kaptajn Eddy Lopez været gidsler i Somalia i to år. De blev sammen med fire filippinske søfolk kidnappet fra skibet Leopold i Det Arabiske Hav 12. januar 2011, og meget hjælp har der ikke været at hente fra den danske regering.

Anne Sophia Hermansen, Pressechef
Anne Sophia Hermansen, Pressechef

Udenrigsminister Villy Søvndal har vendt håndfladerne opad, det samme har statsminister Helle Thorning-Schmidt, og derudover har rederiet Shipcraft ikke ligefrem haft travlt med at få langtidsgidslerne frigivet.

Rederiet, der stadig har sit skib og værdifulde last, har ifølge den svenske reder, John Arne Larsson, ikke råd til at frikøbe mandskabet. Samme reder har dog haft råd til at købe et sommerhus til 55 millioner kroner - et beløb, der kunne have frikøbt gidslerne. I stedet sidder de to danskere og deres filippinske kolleger på snart tredje år i Somalia, mens rederiets skibe forsætter med at sejle jorden rundt med våben, og politikere og offentlighed er tavse.

Mange vil sikkert huske, at en sejlerfamilie fra Kalundborg forrige år blev taget som gidsler af somaliske pirater. Det fik medierne til at gå i selvsving, og efter et halvt år blev den stærkt traumatiserede familie frigivet. Tilsvarende blev nødhjælpsarbejder Poul Hagen Thisted befriet efter tre måneders fangenskab sidste år og kunne til TV2 berette om sit forfærdelige mareridt. Man fristes til at tænke, at havde Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez været en fotogen familie eller to blondiner på 25 år og involveret i humanitært arbejde, så havde de nok ikke siddet og rådnet op i Somalias ørken i dag. Så havde vi set massiv nyhedsdækning, støtteaktioner, indsamlinger på Facebook, debatindlæg fra KVINFO og statsministeren ville have nævnt de stakkels kvinder i sin nytårstale, ligesom aviser ville have fulgt op med ledere og diskuteret det forfærdelige i situationen.

Men når det kommer til sømændene, er de fleste medier som sagt tavse. Fra flere sider hedder det, at omtale skader deres muligheder for at komme fri, blandt andet har Søfartens Ledere netop skrevet på sin hjemmeside, at »Jo mere presseomtale og jo flere demonstrationer, der er i Danmark, jo længere tid vil det tage Søren og Eddy at komme hjem.« I forvejen har det taget to år. Tavshed ligner nu heller ikke en løsning, og alle andre gidsler, som blev taget ud for Somalia i 2011, er for længst forhandlet hjem. Udenrigsminister Villy Søvndal har længe hævdet, at han har lagt »pres« på rederiet, hvad det så end vil sige, og at Danmark går forrest, når det kommer til bekæmpelse af pirateri. F.eks. har Danmark stillet fregatten Ivar Huitfeldt til rådighed for NATOs antipirat-indsats Operation Ocean Shield, og de internationale flådefartøjer har da også bevirket et markant fald i antallet af kapringer.

Hvis problemet med pirateri skal løses, er det ikke tilstrækkeligt med militær tilstedeværelse. Så må det internationale samfund også etablere en fiskerikontrol, eftersom der årligt stjæles fisk til en værdi på op til en milliard amerikanske dollar i farvandene uden for de afrikanske kyster. Fisk, der hives op af vestlige og fjernøstlige fiskefartøjer og gør, at et land som Somalia mister en naturlig indtægtskilde. En fiskerikontrol vil beskytte det lokale fiskeri og samtidig give de mænd, der lader sig rekruttere som pirater, en mulighed for at ernære sig som fiskere i stedet. Men det løser ikke Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez’ problemer her og nu. Efter to år kan det se ud, som om mange i denne sag har mistet deres vigtigste navigationsredskab, nemlig det moralske kompas. At mændene ikke vurderes at være pengene værd af et rederi, der udviser et imponerende tab af dømmekraft.

Og mens de to sømænd holdes fanget i den somaliske ørken, bruger medierne med undtagelse af Ekstra Bladet tid og spalteplads på at diskutere polske varer i Netto, X Factor, royal tvillingefødselsdag, en Venstre-borgmesters misbrug og om børn må lege doktor og være nøgne. Vi burde markere to-års dagen med at løskøbe søfolkene og sige undskyld for at have nølet så længe.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.