Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

At være politiker er i dag et professionelt job

Søren Toft: Uffe Elbæks (R) afsked med Kulturministeriet blev en af de store politiske sager i 2012.

Søren Toft, Kommunikationsrådgiver
Søren Toft, Kommunikationsrådgiver

Debatten har raset lige siden: Gik medierne over gevind? Blev mediernes dækning til en ensidig hetz -frem for saglig og relevant oplysning? Blev ministeren udsat for en unfair behandling af både medier og opposition?

Jeg er ikke i stand til at gennemskue enhver detalje i sagen om Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), men det står efterhånden klart for de fleste, at tidligere kulturminister Uffe Elbæk ikke udviste tilstrækkelig dømmekraft i håndteringen af sine relationer til Akademiet for Utæmmet Kreativitet.

Dømmekraft er en af de vigtigste kompetencer, en politiker skal have for at klare sig i politik. Sagen om AFUK viser - med næsten hudløs ærlighed - at det ikke er en af Uffe Elbæks stærkeste sider. Hvad mange danskere måske har overset, så er det i dag et professionelt hverv at være toppolitiker i Danmark - ikke mindst som minister. Engang var det nok sådan, at politikere kunne træde ind på den politiske scene - også på højeste niveau - uden nogen erfaring, træning eller uddannelse og alligevel klare sig ganske fint. Sådan var det engang - i de gode gamle dage. Sådan er det ikke længere.

I dag er livet som professionel top­politiker og minister et helt andet. Antallet af love, forespørgsler og spørgsmål i Folketinget er vokset enormt det seneste par årtier. Det internationale samarbejde fylder stadig mere. Tempoet er højt - især fordi medierne sender døgnet rundt - med flere nyheder, og via flere kanaler end nogensinde før. Det er naturligvis alt sammen accelereret af internetmediernes eksplosive vækst.

Denne udvikling betyder ikke alene, at danske toppolitikere er under et større arbejds- og mediepres, men også at de er udsat for langt større åbenhed og transparens end tidligere. I modsætning til tidligere kan fejl og mangler ikke skjules ret længe, før pressen får nys om det - ikke mindst igennem de sociale medier og på netmedier som WikiLeaks. Åbenhed og gennemsigtighed er i dag en betingelse i dansk politik.

Denne udvikling betyder, at medierne og vælgerbefolkningen i dag kræver mere professionelle politikere.

Det indebærer naturligvis en vis portion sund fornuft, realisme, dømmekraft, og måske også lidt kedeligere politikere end tidligere. Det indebærer under alle omstændigheder som minimum et grundlæggende kendskab til de aktører og spilleregler, som regering og Folketing agerer ud fra.

Naturligvis kan god rådgivning fra embedsmænd, pressefolk m.v. udfylde en del af tomrummet, men det afgørende er - i sidste instans - om de enkelte politikere selv har tilegnet sig den nødvendige viden og indsigt i deres fag. Hvad enten det sker gennem opbygningen af konkret erfaring eller ved uddannelse, er det i stigende grand nødvendigt, at politikere, som ønsker at agere på højeste niveau, skal have kompetencerne til jobbet.

Og er det egentlig så urimeligt? Når alt kommer til alt, forventer vi vel dybest set samme grad af professionalisme, når det gælder ethvert andet håndværk eller arbejde på topplan.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.