Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

André Rogaczewski: Hendes Majestæt går hele vejen og giver håb og mod

Siden jeg var gammel nok til selv at gå til nytårsfest, har jeg altid været fremme hos værterne i god tid inden kl. 18:00. Dengang som nu stod vi omkring et TV i stuen med champagneglassene højt hævet – klar til en fælles nytårsskål efter at Dronningen havde færdiggjort sin nytårstale.

Ofte morede vi hinanden med lommefilosofisk kritik af de manglende personlige holdninger i Hendes Majestæts tale. Ikke for at være ondsindet, tværtimod, men vi vidste jo godt, at hun som statsoverhoved uden reel magt ikke kunne kommunikere andet end sympatiske skåltaler og åbenlyse flertalsholdninger.

Talens højdepunkt er oftest lige i starten, hvor Dronningen tager udgangspunkt i en tendens eller større begivenhed og lister en værdiladet bemærkning ind. Uanset om det var østblokkens sammenbrud i 1989, nej’et til Maastricht i 1992, terrorangrebet 9/11 i 2001 eller finanskrisen i 2008, prøvede vi efter bedste evne at lytte efter andet end naturlige selvfølgelige gengivelser af optimisme, bekymring eller bare forundring, som vi jo alle deler. Det var altid svært.

Men i år var det anderledes stærkt. Dronningen sagde, at vi har brug for mennesker udefra – både i servicefag som hoteller og restauranter, og hvad angår højtspecialiserede kompetencer. Hun fortsatte:

»Det er ikke kun et spørgsmål om at mangle hænder. Vi har også brug for ideer og inspiration udefra, for at kunne bevare den fine position, som Danmark har på så mange områder.«

I et 2017 hvor vi dagligt og bevidstløst har lyttet til en unuanceret indvandringsdebat, som med udgangspunkt i et nationalt samfundssyn har blandet alle, som ikke er etniske danskere, ned i en fælles samfundstruende og værdieroderende kværn, var det i sandhed bemærkelsesværdigt og befriende at høre Dronningens tale.

For vi i erhvervslivet ved, hvor vigtigt det er, at Danmark er åben for kvalificeret udenlandsk arbejdskraft, inspiration og viden. Det er jo netop det, der har bragt os så langt – nemlig vores evne til at lade os inspirere og bruge det bedste og stærkeste fra andre kulturer.

Digitalisering er grundlaget for fremtidig vækst og velfærd i Danmark, og med en holdning som Hendes Majestæts står Danmark i en unik position for at vinde i det digitale vækstkapløb. Vi skal turde tale differentierende om indvandring, og vi skal som udgangspunkt være positivt indstillet over for talent udefra, som bidrager til samfundet. Det må kunne lade sig gøre nu, hvor vi har Dronningen som forbillede i en tid i Europa, hvor fælles demokratiske værdier igen synes at være oppe imod nationalisme, selvtilstrækkelighed og et indadskuende livssyn.

Hendes Majestæt viser retningen og giver det fornødne håb, men først og fremmest mod – forhåbentligvis også hos nogle af vores rigtige politikere.

André Rogaczewski er CEO, Netcompany.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.