Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Anders Samuelsen: VKO har reddet regeringen

Anders Samuelsen: Det var en virkelig ringe finanslov, som i søndags blev præsenteret af en virkelig ringe regering. Og det er faktisk ingen andre end det gamle borgerlige triumvirat – Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti – vi kan takke for det.

Vi skriver november 2012. Den røde regering er 14 måneder gammel – og vi kunne have stået på tærsklen til et folketingsvalg, der helt sikkert ville ende med et nyt borgerligt flertal. Men sådan er det som bekendt ikke. Regeringen sidder sikkert i sadlen, og vi har fået en finanslov, der rykker rundt på lidt småpenge, hæver skatten på arbejde og absolut intet gør for at sætte gang i væksten og forbedre konkurrenceevnen. Ja, det var en virkelig ringe finanslov, som i søndags blev præsenteret af en virkelig ringe regering.

Og det er faktisk ingen andre end det gamle borgerlige triumvirat – Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti – vi kan takke for det.

For finansloven er kun båret oppe af et ekstremt spinkelt flertal i Enhedslistens hovedbestyrelse, og når Enhedslisten alligevel endte med vrantent og modvilligt at lægge stemmer til, var det alene af frygt for, at regeringen i stedet ville indgå en finanslovsaftale med de borgerlige.

Men hvorfor overhovedet denne frygt? Hvorfor var det overhovedet en mulighed for den røde og stærkt vækstfjendtlige regering at indgå en finanslovsaftale til højre? Fordi det er blevet den permanente strategi hos både Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti at sælge sig selv alt, alt for billigt. Havde partierne i stedet stået fast på egne borgerlige principper, ville en aftale med regeringen slet ikke være en mulighed – og så var der sket ting og sager!

Sådan gik det desværre ikke, og derfor står Danmark nu tilbage med mere af den samme stilstandspolitik. Regeringen bruger en helt særlig taktik for at tackle de borgerlige partier – og de har i høj grad held med det.

Taktikken er enkel: Regeringen starter med at rykke landet seks skridt i socialistisk retning, hvorefter Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti kappes om at bilde befolkningen ind, at det er en æressag og en stor sejr at begrænse bevægelsen til »kun« fire skridt. Det svarer til at kalde det for en sejr, at man »kun« skal drukne på fire meter vand i stedet for de »frygtelige« seks meter, som regeringen havde stillet i udsigt.

Men kære borgerlige parti-kolleger, her kommer en afsløring: Resultatet er altså det samme. Man drukner! Det eneste, man har opnået, er at legitimere regeringens dybt skadelige politik.

Det skete for eksempel, da regeringens forslag om 12.500 såkaldte akutjob blev hastebehandlet i Folketinget. Venstre udtalte sig særdeles kritisk – men endte med at stemme for. Det gælder også de cirka fire milliarder kroner, danskerne fik kastet i hovedet, da regeringen lokkede Venstre med i energiforliget. Og det samme skete, da regeringen fik lokket både Venstre og Konservative med i skatteforliget, som blandt andet indeholdt den såkaldte udstationeringsskat, som var så enormt ødelæggende, at regeringen heldigvis i sidste ende ikke kunne overhøre den sønderlemmende kritik fra alle sider i samfundet og fik den fjernet. ---- Og ja, nu har dette sørgelige skuespil gentaget sig i forbindelse med årets finanslovsaftale.

Venstre var det første parti, der bød sig til. De eneste krav, de havde med til regeringen, var at flytte rundt på lidt småpenge, fjerne nogle af de skatter, de selv har lagt stemmer til, bevare bolig-job-ordningen, lave en kontanthjælpsreform, som regeringen selv har foreslået, og give lidt mindre i ulands-hjælp. Skal vi kalde det at drukne på fem meter vand over for regeringens forslag om seks meter vand?

Så meldte Dansk Folkeparti sig så på banen med et tilbud om at hoppe i vandet ved 5,5 meter: Kravene var de samme som Venstres med enkelte nuanceforskelle: Kravet om at stramme op over for kontanthjælpsmodtagere var væk, til gengæld ville man gerne gøre noget ved den billige østeuropæiske arbejdskraft – og så skulle der selvfølgelig være noget nationalromantik: lidt håndører til Den Gamle By i Aarhus og Fregatten Jylland.

De Konservative kunne nu ikke længere tåle at være væk fra TV2 News’ studie på Teglholmen, så de meldte sig selvfølgelig på banen med et forslag om at hoppe allerede ved en sænkelse af vandstanden til kun 5,75. Det konservative tilbud var så pinligt uambitiøst, at det næsten ikke kan genfortælles, men jeg prøver: De Konservative ville afskaffe fedt- og sukkerafgiften (som de selv har lagt stemmer til, og som regeringen jo også ville af med), de ville afskaffe arveafgiften (det eneste reelt nye), udvide den eksisterende bolig-job-ordning og præcis som DF sikre lidt penge til Den Gamle By og fregatten »Jylland« (DF må jo endelig ikke løbe alene af sted med Dannebrog). De Konservative var med andre ord klar til at hoppe, bare vandstanden blev sænket til 5,95 meter. Det er vist det, de kalder »konservative stemmer, der arbejder«.

Det er simpelthen denne uambitiøse, defensive og feje rygdækningsstrategi fra VKOs side, der har reddet regeringen.

Kære borgerlige kolleger: Det er på tide at ændre strategi! Den borgerlige opposition skal selvfølgelig samarbejde og have indflydelse, men det skal altså give mening. Vil regeringen ikke tilbyde at træde et par mærkbare skridt til højre – jamen, så skal de borgerlige partier da ikke lægge stemmer til aftalerne!

Så enkelt er det rent faktisk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.