Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Alle på rette hylde

Pia Kjærsgaard: »Gør det du er bedst til det gør vi«. Sådan lød et reklameslogan fra en af landets større banker for nogle år siden.

Pia Kjærsgaard, MF, værdiordfører, Dansk Folkeparti
Pia Kjærsgaard, MF, værdiordfører, Dansk Folkeparti

Men meget tyder på, at budskabet ikke er trængt ind på Christiansborg, hvor et flertal af landets politikere har stirret sig blinde på gymnasieskolens lyksaligheder. Allerhelst skal en hel årgang sluses gennem gymnasiet.

Hvad det har betydet for kvaliteten af gymnasiernes undervisning, har de seneste år vist mange eksempler på. I dag har gymnasierne ordninger med alt fra ekstra undervisning til ordblinde og lektiehjælp. Men skaber det lykke blandt de elever, der alt andet lige må opfatte det som et nederlag? Var det meningen med gymnasiet? Er det hensigtsmæssigt for samfundsøkonomien og Danmarks mulighed for at konkurrere internationalt?

Jeg glæder mig over, at tidl. undervisningsminister Bertel Haarder og samfundsdebattør Lars Olsen har indledt en debat om fremtidens uddannelser. I al sin enkelhed handler den om, hvordan vi får hele debatten drejet væk fra det evindelige fokus på akademiske uddannelser og over på erhvervsuddannelserne, som mange unge ville være langt bedre tjent med at tage. Forhåbentlig vil det betyde, at den gennem mange år tiltagende og dybt usympatiske foragt for »håndens arbejde«, vil blive taget af bordet. Hvor kommer denne foragt i grunden fra i et land med århundredlange, stolte håndværkstraditioner? Har folk f.eks. glemt, at nogle af de udødelige danske møbelklassikere blev skabt af mennesker med en håndværksuddannelse?

Men det handler ikke kun om tidens leflen for alt, hvad der lugter af »elite« eller samfundets fremtid. Det handler først og fremmest om den enkelte unge, som har krav på at blive hjulpet med at finde sin rigtige hylde på arbejdsmarkedet. Er en dygtig håndværker eller tekniker ikke til enhver tid at foretrække frem for en halvdårlig akademiker? Burde de mange arbejdsløse akademikeres situation ikke mane til eftertanke?

Jeg er enig i, at det vil være fornuftigt at opstille nogle mål for, hvor mange unge der skal have en erhvervsuddannelse. For såvel de unges som for hele samfundets skyld bør vi tage hul på denne debat og fra politisk hold samtidig sikre, at det rent faktisk kan lade sig gøre at tage en erhvervsuddannelse eksempelvis i forhold til, hvordan vi sikrer, at der er lærepladser, så de unge ikke spilder flere år og må vandre fra den ene uddannelse til den anden. Til gengæld er jeg skeptisk i forhold til at lade erhvervslivet definere, hvad der er brug for. Erhvervslivets behov for bestemte kandidater varierer konstant og gør en langsigtet planlægning umulig. Nej, det handler om at få dygtiggjort de unge, så de virkelig behersker deres fag og holder af deres profession.

Vi har ikke brug for flere kuldsejlede og arbejdsløse akademikere, som i dag er bitre, fordi de jo sådan set kun valgte at lytte til skolens studievejleder. Vi har derimod brug for unge, som hver især er blevet hjulpet til at finde deres rette hylde. Derfor ser jeg frem til debatten, og i Dansk Folkeparti vil vi gøre, hvad vi kan for at holde liv i den.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.