Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Aktivt ejerskab til SAS søges

Lars Bernhard Jørgensen: Sidste uge meddelte asiatiske Singapore Airlines, at de valgte at udvide i København og ikke i Stockholm.

Lars Bernhard Jørgensen, Adm. direktør Wonderful Copenhagen
Lars Bernhard Jørgensen, Adm. direktør Wonderful Copenhagen

Singapore Airlines valgte København, fordi halvdelen af deres passagerer skal videre ud i verden. Det kan de ikke komme fra Stockholm, som er en endestation. Men det kan de fra København – fordi vi er et knudepunkt – et såkaldt hub med et fintmasket net af flyforbindelser ud i Europa og til USA. Hvem er den vigtigste garant for det? Det er SAS, som står for ca. 40 procent af trafikken i Københavns Lufthavn.

Der kommer ikke noget andet selskab og fylder det hul op, hvis SAS forsvinder. De lukrative ruter skal nok blive taget af andre, men ingen vil med samme kraft kunne bibeholde København som et hub.

Problemet handler ikke kun om SAS og lufthavnen, som man kunne tro, når man læser aviserne. Ringene spreder sig langt ud i samfundet. Hvis flyforbindelserne tørrer ud, bliver der færre turister. Det rammer hotel-, krydstogt- og kongres­industrien. Det bliver mindre attraktivt at etablere virksomhed i København – og arbejdspladser går tabt. Tal fra Copenhagen Economics peger på, at bare 10 procent reduktion i vores flytilgængelighed betyder op mod 1,5 mia. kr. i tabt velfærds­bidrag til regionen.

Sat på spidsen handler denne sag i sidste ende om, hvorvidt Danmark skal kobles på verden og dens vækst og viden, eller om vi skal isoleres som lille nordisk provins, der kun får besøg af de nærmeste naboer. Der er rigtig meget på spil – for os alle sammen.

Mon ikke de fleste er enige om, at den kurs, den daglige ledelse i SAS er inde på, nemlig at trimme selskabet, så det kan tjene penge, er uomgængelig.

Det er bare ikke nok. For skal SAS på sigt fortsat bidrage til at fastholde København som knudepunkt, skal selskabet vækste igen. Men det kan det kun, hvis ejerne giver det muskler til det. For det har SAS ikke – og får det næppe heller, selv om man får gjort det nødvendige, trimmet omkostningerne og begynder at tjene lidt penge.

Danmark og den danske regering har en helt særlig interesse for at finde løsninger, der rækker ud over nogle kortsigtede indskud eller tilsvarende.

Der er jo ingen, som er i tvivl om, at samfundet måtte træde i karakakter over for den finansielle verden, da den var ved at bryde sammen. Det bør der heller ikke være her.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.