Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar:

Afghanistans kvinder kan vise vejen

Rikke Haugegaard: Kvinderne er stærke, de ønsker, at Taleban-bevægelsens indflydelse minimeres, så landet kan udvikle sig og alle børn kan få en uddannelse. Det er på tide, at de internationale styrker etablerer et tættere samarbejde med de modige kvinder i Afghanistan.

Ifølge forfatningen fra 2004 har mænd og kvinder lige rettigheder i Afghanistan. Men mange afghanske kvinder kender ikke deres rettigheder. Det er vigtigt at oplyse og undervise og at få flere kvinder ud på arbejdsmarkedet.
Ifølge forfatningen fra 2004 har mænd og kvinder lige rettigheder i Afghanistan. Men mange afghanske kvinder kender ikke deres rettigheder. Det er vigtigt at oplyse og undervise og at få flere kvinder ud på arbejdsmarkedet.
Ved du, at det er ligeså farligt at arbejde som kvindelig politibetjent i Afghanistan som det er at være udsendt dansk soldat? Er du klar over, at afghanske kvinder alligevel melder sig til politiet, fordi de gerne vil være med til at skabe sikkerhed og bedre vilkår for deres børn?

Et vigtigt spørgsmål er, hvordan de internationale styrker og den afghanske regering kan vinde terræn ved at bygge alliancer med lokale kvinder. Det gælder også de danske soldater, som kæmper hårdt mod Taleban og andre oprørsgrupper.

Jeg besøgte Afghanistan for nylig, og det var interessant at se, hvordan afghanske kvinder melder sig til at blive politibetjente for at hjælpe med at skabe sikkerhed i landet.

I de sydlige provinser i Afghanistan bliver kvinder chikaneret og truet, når de er på vej til arbejde. Taleban-bevægelsen ønsker at forhindre, at kvinder går på arbejde. Kvindelige lærere, sygeplejersker og ledere af kvindecentre bliver overfaldet og modtager trusselsbreve. Det er oprørernes forsøg på at tvinge kvinderne til at blive hjemme i husene. Oprørerne forsøger at gøre familierne bange, og de prøver at forhindre, at piger kommer i skole. De metoder som oprørere, især Taleban, benytter sig af, er for eksempel: bombning af pigeskoler, trusler mod kvindelige skoleinspektører, drab på kvindelige lærere og politibetjente, og likvidering af kvinder som samarbejder med ISAF eller arbejder for den afghanske regering.

Hvorfor slår de religiøse ekstremister så hårdt ned på kvindelige lærere, som arbejder for kvinders rettigheder og genopbygning af Afghanistan? Den absurde logik synes at være, at jo strengere regler, de forsøger at håndhæve over for kvinder og piger, jo mere korrekt er deres fortolkning af islam. Men kvinderne i Afghanistan kæmper imod, de ønsker sig ikke tilbage til det rædselsregime, de oplevede i midten af 1990erne, hvor Taleban sad på magten i landet. Kvinderne i Afghanistan har mest at tabe, hvis oprørerne igen får magten i Afghanistan. Alene det faktum, at kvinderne trodser truslerne og går på arbejde på skoler, hospitaler og politistationer er en daglig kraftpræstation.
Derfor er det vigtigt, at den afghanske regering og ISAF fortsætter arbejdet med at uddanne kvinderne, og fortsætter arbejdet med at støtte afghanske kvindenetværk.

Antallet af piger og kvinder, som tager en uddannelse i Afghanistan er støt stigende, og jo flere kvinder der arbejder som lærere, sygeplejersker og politibetjente, jo bedre er betingelserne for at stabilisere landet og reducere oprørsgruppers og krigsherrers indflydelse.
I Afghanistans forfatning, vedtaget i 2004, står der i artikel 22: »Enhver diskrimination mellem borgere er forbudt. Afghanistans indbyggere, mænd og kvinder, har lige rettigheder og pligter over for landets love«. Afghanske kvinder har ret til at uddanne sig og arbejde – men oprørsgrupperne respekterer ikke landets love og forfatning.

Mange kvinder ude i landdistrikterne i Afghanistan har aldrig hørt om deres rettigheder, det er derfor en vigtig opgave for de internationale rådgivere at uddanne og oplyse kvinderne om deres rettigheder.

Den fremtidige strategi for arbejdet i Afghanistan må justeres, så der rekrutteres flere danske kvindelige politibetjente, soldater, sygeplejersker og rådgivere som kan hjælpe med at implementere projekter rettet mod afghanske kvinder. For eksempel har kvindelige danske soldater udsendt til Helmand været med til at oprette kvindecentre og oplyse afghanske kvinder om deres rettigheder.

De afghanske kvinder er en vigtig allieret i kampen mod Taleban, de er trætte af oprørernes trusler og vil gerne være med til at skabe en bedre fremtid for deres børn.

For ti år siden vedtog FNs Sikkerhedsråd Resolution 1325 om kvinder, fred og sikkerhed. I oktober 2010 blev der gjort status over arbejdet med Resolution 1325 ved konferencen »Kvinders rolle i skabelsen af global sikkerhed«, arrangeret af Udenrigsministeriet og den amerikanske ambassade i København.

Resolution 1325 opfordrer medlemsstaterne til at fokusere mere på kvinders rolle når det gælder fredsskabelse, genopbygning efter krig og forebyggelse af konflikter. Resolutionen opfordrer også medlemsstaterne til at udsende flere kvindelige soldater og politifolk til operative opgaver i konfliktområder.

Afghanistan er et samfund præget af en skarp opdeling mellem kønnene. »Min erfaring er, at afghanske kvinder sjældent giver udtryk for at være uenige med deres ægtefælle i det offentlige rum. Familiens ære står på spil. Det betyder dog ikke at kvinderne bare lader mændene tage, alle beslutninger. Istedet udvikler de metoder til at påvirke deres mænd bag lukkede døre – ved stille samtaler i hjemmet eller gennem andre mandlige slægtninge,« siger en kvindelig dansk rådgiver, tidligere udsendt af Udenrigsministeriet til Afghanistan.
Afghanske kvinder kan påvirke afghanske mænd. De kan prøve at forhindre at deres sønner bliver rekrutteret til oprørsbevægelserne. Kvinderne kan skabe netværk som udbreder kendskabet til Afghanistans forfatning. De afghanske kvinder kan også hjælpe de internationale styrker med at lokalisere oprørsgrupperne og deres våbenlagre.

Afghanske kvinder risikerer deres eget liv når de melder sig som politibetjente, lærere eller på anden måde vil arbejde for et bedre Afghanistan. Kvinderne er stærke, de ønsker at Taleban-bevægelsens indflydelse minimeres, så landet kan udvikle sig og alle børn kan få en uddannelse. Det er på tide, at de internationale styrker etablerer et tættere samarbejde med de modige kvinder i Afghanistan.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.