Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Lars Christian Hvidberg

Åh, så liberale

Lars Christian Hvidberg: Det sjoveste ved debatten om Søren Pinds »assimilations-bombe« var, at alle i virkeligheden var fuldstændig enige med Søren Pind.

Lars Christian Hvidberg, forfatter og journalist
Lars Christian Hvidberg, forfatter og journalist

Alle der gad lytte efter, vidste jo godt, at hans assimilations-begreb ikke handlede om hakkebøffer. »Dansk kultur findes,« skrev Pind, og opregnede de dele af flæskestegen, han ikke ville give køb på: »Ytringsfrihed. Ligestilling. Demokrati. Personlig frihed. Accept af forskellighed. Religionsfrihed - og adskillelsen af religion og politik.« Er der mon nogen danskere, der kan være uenige i det, bortset fra netop den håndfuld islamister, Pind udtrykte bekymring om? Forhåbentlig ikke.

Synes vi, det er fedt, hvis der kommer muslimer til landet, der ikke går ind for ligestilling mellem kønnene? Næh. Ønsker vi ikke, at de tilegner sig vores værdier? Jo da, og det gjorde de også på venstrefløjen, sidst jeg kiggede efter. Er det ikke assimilation? Vel er det da så. Og fint med det. Så længe assimilationen handler om tilegnelse af vores liberale kerneværdier, så spiller det vel ikke så megen rolle, hvilke ord vi bruger.

Pinds danske værdier var og er liberale kerneværdier, og det var de selvsamme liberale værdier, hans kritikere anråbte, tilsat en god dosis hån: Skulle sådan en frikadelledansker komme og angribe forskelligheden? Retten til at leve sit eget liv? Skulle han diktere, hvordan folk skulle leve og hvad de skulle tro? Næh, netop ikke. Det var jo hans pointe. Den var liberal, og den blev angrebet med de selvsamme liberale holdninger, Pind selv gav udtryk for, som når vikingetvillinger kæmper om retten til fars jernøkse og langhuset i bygden. Sjovt, som alle bliver liberale, når de skal angribe en liberal.

På den anden side: Det er jo mærkeligt at skulle høre de anstændige danske meningsdannere og politikere, de være sig på venstrefløjen eller i midten eller til højre, påberåbe sig den ukrænkelige ret til at »leve sit eget liv«, når de nu i så mange andre sammenhænge krænker den fra morgen til aften gennem rygeforbud og knivlove, gennem brandbeskatning og forbrugerregulering, ligestillingskvoter og madpakkelove. Det gælder jo i øvrigt også de liberale i Pinds eget parti, inklusive pindemanden selv. »Retten til at leve sit eget liv« er nu engang en tom ret, når man kun har den på Folketingets nåde. Men åh, alle er så liberale, når det handler om de uforpligtende hensigtserklæringer. Det er kun i praksis, at den kniber.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.