Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Åbenhed om skat er ikke en gabestok

Holger K. Nielsen: Regeringen lancerer i dag de såkaldte åbne skattelister, der giver alle borgere mulighed for at se, hvad de virksomheder, der tjener penge, betaler i dansk selskabsskat.

»Erhvervslivet kan forvente stabile vilkår i de kommende år – også når det handler om skatten. Det synes jeg, er at imødekomme virksomhederne og den værdi, de skaber for det danske samfund. Til gengæld må virksomhederne også respektere, at vi gerne vil give danskerne mulighed for at se, hvad de bidrager med i selskabsskat til fællesskabet. Det handler om åbenhed. Hverken mere eller mindre,« skriver Holger K. Nielsen.
»Erhvervslivet kan forvente stabile vilkår i de kommende år – også når det handler om skatten. Det synes jeg, er at imødekomme virksomhederne og den værdi, de skaber for det danske samfund. Til gengæld må virksomhederne også respektere, at vi gerne vil give danskerne mulighed for at se, hvad de bidrager med i selskabsskat til fællesskabet. Det handler om åbenhed. Hverken mere eller mindre,« skriver Holger K. Nielsen.

Det er ingen hemmelighed, at der i løbet af krisen er kommet flere selskaber, der ikke betaler selskabsskat. Men det er ikke nødvendigvis udtryk for, at selskaberne snyder eller bevidst undgår at betale skat. Masser af selskaber betaler den selskabsskat, de skal, og der kan være mange legitime grunde til, at selskaberne ikke betaler selskabsskat i et givent år.

Det er hverken regeringens ønske eller min opgave som skatteminister at hænge bestemte virksomheder ud, hvis ikke de betaler selskabsskat. Hvis jeg eller SKAT mener, at selskaberne ikke betaler den skat, de skal, kan vi jo gå til virksomhederne og få det undersøgt. Omvendt mener vi i regeringen, at det er helt rimeligt, at offentligheden kan kigge selskaberne i kortene - og vi har svært ved at se, at det kan være et problem for selskaberne. Medmindre de faktisk har noget at skjule.

Der findes i dag talrige myter om selskabernes skatteforhold, og om hvor meget - eller lidt - de betaler i selskabsskat. For eksempel tror jeg, at det vil overraske mange, at det faktisk er de store selskaber, der bidrager mest til indtægterne fra selskabsskatten. Det er en af de ting, der nu vil komme gennemsigtighed omkring, og det tror jeg ret beset er en fordel for disse virksomheder. At danskerne kan se, at de faktisk bidrager med selskabsskat til samfundet.

Jeg har stor respekt for den værdi, som både danske og udenlandske virksomhederne skaber herhjemme. De skaber den vækst, der er grundlaget for udbygningen af velfærdssamfundet, og deres investeringer og produktion skaber arbejdspladser. Regeringen hævede med finansloven for 2012 en række afgifter. Det gjorde vi bl.a. for at kunne finansiere investeringer i uddannelse og forskning. I finansloven for 2013 har vi med afgifts- og konkurrencepakken afskaffet den såkaldte fedtafgift og annulleret udvidelsen af den såkaldte sukkerafgift.

Det har vi gjort, fordi disse afgifter var bøvlede at administrere for erhvervslivet, resulterede i højere forbrugerpriser og bragte danske arbejdspladser i fare. Det er ikke det, der er brug for, når vi stadig står med det ene ben i krisen. Regeringen ønsker at føre en skattepolitik, der skaber arbejdspladser og understøtter væksten.

Det var også derfor, at vi som en del af Skatte-reformen indførte et målrettet investerings- og afskrivningsvindue for virksomhederne, så de via skattebilletten kan afskrive en større del af deres investeringer. Det er et godt eksempel på, at skattepolitikken kan bruges som instrument til at skabe investeringer, vækst og job.

Den gennemsigtighed, som følger med de åbne skattelister er et vigtigt element i skattepolitikken. Det er stabile rammevilkår og forbedring af virksomhedernes konkurrenceevne også. Det var bl.a. derfor, at regeringen med Skattereformen lettede skatten på arbejde markant for mange almindelige lønmodtagere ved bl.a. at hæve beskæftigelsesfradraget og grænsen for, hvornår der skal betales topskat. Det kommer ikke kun danskerne på arbejdsmarkedet til gode, men i lige så høj grad erhvervslivet.

Regeringen har annonceret en omlægning af registreringsafgiften, som skal understøtte klima og miljø, og vi lægger op til, at lastbiler, der kører på de danske veje, skal betale for den slitage, støj og luftforurening, de skaber. Det, mener vi, er både fornuftigt og fair.

Jeg vil imidlertid gerne understrege, at regeringen ikke kommer til at basere sin skattepolitik i de kommende år på at sætte hverken skatter eller afgifter hovedløst i vejret. Vores fokus vil være på reformer, der kan bidrage til at trække væksten i gang og sætte gang i beskæftigelsen. Det er bl.a. derfor, at vi investerer målrettet i uddannelse, i forskning og i vores fælles infrastruktur. Og det er derfor, at mange danskere fra 1. januar 2013 vil opleve, at de får mere ud af deres løn, når første del af Skattereformen fra i sommers træder i kraft.

Regeringen går åbent ind i diskussionerne, og vi kommer til at lytte til erhvervslivets ønsker og forventninger. Vi anerkender fuldt ud, at virksomhederne bidrager til samfundet, og vi har ikke planer om at hæve selskabsskatten for at få flere penge i kassen.

Derfor vil jeg også godt signalere til erhvervslivet, at de kan forvente stabile vilkår i de kommende år - også når det handler om skatten. Det synes jeg, er at imødekomme virksomhederne og den værdi, de skaber for det danske samfund. Til gengæld må virksomhederne også respektere, at vi gerne vil give danskerne mulighed for at se, hvad de bidrager med i selskabsskat til fællesskabet.Det handler om åbenhed. Hverken mere eller mindre.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.