Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

2200 Afrika

Anne Sophia Hermansen: Vi shopper Fairtrade og føler os uha så gode

Anne Sophia Hermansen, Pressechef
Anne Sophia Hermansen, Pressechef

Det var i 1984, og sangskriverne Bob Geldorf og Midge Ure ville noget med deres popsang - de ville placere Afrika på den politiske dagsorden. Og det lykkedes. Sangen og den efterfølgende LIVE AID-koncert blev en kæmpesucces, og mange af os, der var unge dengang, blev mindet om, at der fandtes større problemer i verden end lektier, ostefondue og at stå tidligt op.

Baggrunden for velgørenhedsinitiativet var konkret den hungersnød, der havde ramt 30 millioner mennesker i det tørkeramte Afrika syd for Sahara, og alene koncerten indsamlede over 100 millioner dollar, det største beløb nogensinde indsamlet ved et enkeltstående arrangement. Mens verden så på, sang David Bowie Heroes, og der indtraf det, der kaldes et defining moment for mange af os.

Eller gjorde der? Jeg troede det dengang, men jeg er siden kommet i tvivl. Når jeg i dag genhører Do They Know It’s Christmas?, tænker jeg på Afrika som et tabt kontinent og på, hvordan Geldorfs velgørenhedsmillioner bare forsvandt ned i et bundløst gældshul. Jeg tænker på, hvordan den gode sag blev grim at se på, da Bob Geldorf i 2007 genforenede tropperne og fremviste en parade af fallerede popstjerner, der for længst havde erstattet holdninger med underholdning og initiativ med føleri. Jeg tænker på Bono, der igen og igen sagde, at vi var vidne til et defining moment, men jeg følte ikke en skid, kun et tab af tro på, at popmillionærer kan ændre verden med lidt god vilje og en håndfuld kærlighedshits.

Do They Know It’s Christmas? er derfor blevet efterfulgt af et Do they care? Julesangen hviler på den småkulturimperalistiske præmis, at afrikanernes liv først er vellykket, når de har det samme som vi, f.eks. jul og sne. Som Boy George så lækkersørgmodigt synger: and there won’t be snow in Africa this Christmas time. Komikken kan umuligt sættes mere på spidsen.

Nu er det selvfølgelig upassende at gøre grin med andres gode intentioner, især når man ikke selv er noget for særligt mange. Bob Geldorf kunne bevæge folk til at samles i bevægelser, og Bono har siden mobiliseret midler til udviklingsbistand, blandt andet ved at stå i spidsen for co-branding-samarbejdet RED. Og modsat os andre er deres velgørenhed ikke kun et socialt engangsknald op til jul.

Men spørgsmålet er stadig - nytter det? Engagementet, der virker dybfølt, ser lidt spildt ud, og det er forstemmende for os, der går og håber på, at der findes et bånd mellem mennesker, som er stærkere end et tarveligt gavebånd.

Her i Danmark er det snart jul igen, og vi beklager os, for det er åbenbart forfærdeligt hårdt at købe gaver til andre og gå til julefrokoster og udholde alle de musetrapper, ungerne slæber hjem fra børnehaven. Vi shopper Fairtrade og føler os uha så gode, og samtidig kan vi høre Band Aid synge Do They Know It’s Christmas? - en sang, der ikke længere er dagsordensættende, men ironisk reduceret til forbrugersamfundets julesoundtrack.

Måske det ville hjælpe lidt på kvalmen, hvis vi ikke kun omkring jul, men også før og efter forsøgte at definere socialt ansvar lidt bredere end at købe en ged og smide middelklassealmisser i returflaskeautomaten. Mange af os kunne sagtens donere vores børnecheck til en fond. F.eks. skulle man stifte en privat fond med det formål, at socialt udsatte børn på Nørrebro får tildelt en voksenven, der holder dem ude af kriminalitet og sørger for, at de får den undervisning, de har brug for, så de ikke fremtidsløst går ud af Folkeskolen som funktionelle analfabeter. For der er som bekendt også sociale problemer i Danmark, særligt på Nørrebro, Danmarks svar på Afrika, og her er hverdagen nu altså vigtigere end julen, uanset hvad Band Aid synger.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.