Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Parkér ulovligt og få kæden smurt

Siden april har Københavns Kommune smurt kæder og pumpet dæk på ulovligt parkerede cykler ved byens metrostationer. Charmeoffensiven har fået flere til at benytte cykelstativerne.

Morten Schelbech, der går under betegnelsen cykelbutler, er i fuld gang med at smøre ulovligt parkerede cykler, der står i vejen for redningskøretøjer ved metroen.
Morten Schelbech, der går under betegnelsen cykelbutler, er i fuld gang med at smøre ulovligt parkerede cykler, der står i vejen for redningskøretøjer ved metroen.

Parkér ulovligt og få kæden smurt. Københavns Kommune har taget alternative midler i brug for at komme de mange ulovligt parkerede cykler ved byens metrostationer til livs. I stedet for løftede pegefingre har parkeringssynderne kunnet finde deres cykler med frisksmurt kæde, luft i dækkene og en lille seddel fra kommunen om at benytte cykelstativerne fremover.

»Det handler om at få folk til at lade være med at stille cykler i områder, hvor redningskøretøjer skal kunne komme frem, hvis der sker en ulykke på metrostationerne,« fortæller projektleder Poul Erik Kinimond, som Urban møder ved Kongens Nytorv Metro Station. Mens vi taler, smører hans kollega, Morten Schelbech, kæden på en cykel, han netop har fjernet. To gange om dagen rydder de op på byens store metrostationer.

»Vi bliver kaldt 'cykel-butlerne'. Folk er meget glade for os,« siger han.

Charmeoffensiven har virkelig båret frugt. Da projektet startede i april, flyttede de to op mod 150 cykler om dagen. I dag er det tal nede på mellem 30 og 50 om dagen.

»Det har virket bedre, end jeg havde regnet med. I udgangspunktet bryder jeg mig ikke om, at belønne folk, der parkerer ulovligt. Ideen var oprindeligt at sikre, at vi ikke kom i karambolage med folk, der var vrede over, at vi flyttede deres cykel,« fortæller Poul Erik Kinimond.

»Men der er ikke én eneste, der har været vred,« supplerer Morten Schelbech.

Han afviser, at man kan begynde at spekulere i at parkere ulovligt, hvis man lige står og mangler olie på kæden eller luft i dækkene.

»Det hænder da, at vi kan genkende de samme cykler, der holder ulovligt parkeret flere dage i træk. De får altså hverken olie eller luft.«


Projektet med at lade 'cykel-butlerne' smøre og pumpe ulovligt parkerede cykler fortsætter i første omgang til januar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.