Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Magasin sælger kronjuvelen

For at slippe ud af en dræbende gældsbyrde har stormagasinkoncernen Magasin solgt sine ejendomme på Kgs. Nytorv og i Lyngby. Det sker dog ved sale and lease back-aftaler, så Magasin kan leje sig ind og senere købe dem tilbage.

Den tabsgivende stormagasinkoncern Magasin står i dag bedre økonomisk rustet end i mange, mange år. Prioritetsgælden er nedbragt til under 400 millioner kr., og bankgælden er væk.

Prisen har imidlertid været et massivt frasalg af ejendomme. Senest solgte koncernen i går flagskibet, ejendommen på Kgs. Nytorv, og Magasin-ejendommen i Lyngby. Stormagasinet fortsætter dog i bygningerne, idet Magasin leaser dem tilbage fra køberne.

Ejendommen på Kgs. Nytorv er solgt til Jyske Bank, der er storaktionær i Magasin, for 1.025 mio. kr., hvilket svarer nogenlunde til den værdi, Magasin-ledelsen havde vurderet ejendommen til.

Ejendommen i Lyngby er solgt til den tyske HSH Nordbank for 445 mio. kr., hvilket er 130 mio kr. eller cirka 40 pct. over den bogførte værdi.

»Leasing giver os mulighed for at købe ejendommene tilbage, hvis vi selv vil, eller hvis Magasin en dag skulle få en ny ejer. Det er trenden i alle stormagasiner, at man ikke selv ejer ejendomme,« siger bestyrelsesformand Henrik Wedell-Wedellsborg fra det børsnoterede Wessel & Vett, der ejer Magasin.

Ved begge handeler er der aftalt en leasingperiode på 20 år. Ifølge aftalen med Jyske Bank har Magasin ret til i de første fire år at købe ejendommen tilbage til salgssummen på 1.025 mio. kr.

Efter aftalen med HSH kan Magasin købe Lyngby-ejendommen tilbage i det ottende til tiende år til den nedskrevne leasingværdi.

Jyske Banks ordførende direktør Anders Dam afviser, at storaktionæren har fået domicilet på Kgs. Nytorv til vennepris.

Glæde i Magasin
»Det er en fornuftig aftale for begge parter. Man skal være opmærksom på, at de har en option på at kunne købe den tilbage til samme pris i fire år. Så hvis de i morgen finder en, der vil give en højere pris, så kan de gøre det,« siger han.

For Wessel & Vetts vedkommende handler transaktionerne dog først og fremmest om at reducere den tyngende gæld i stormagasinkoncernen.

»Vi smiler over hele femøren. Magasins situation er nu helt, helt anderledes komfortabel, end den var for nogle år siden, hvor vi stod med en meget betydelig gæld, samtidig med at vi havde problemer med driften. Det kunne vi på sigt ikke klare, hvis ikke vi nedbragte vores gæld. Nu kan vi koncentrere os om at få overskud i forretningen, og vi har ikke længere banker meget tæt på os, som man naturligt har i en vanskelig periode,« siger Henrik Wedell-Wedellsborg.

I løbet af de sidste to år har Magasin ved ejendomssalg skåret sin prioritetsgæld ned med 1,6 milliarder kr. og fjernet en bankgæld på 800 millioner kroner.

I dag ejer Magasin ejendomme i Århus, Odense og Advedøre. Ifølge Henrik Wedell-Wedellsborg er der ikke aktuelle planer om sale and lease back-aftaler for disse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.