Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kultura festivalo på esperanto

Der er stadig masser af liv i esperanto, og det er især unge, der mødes på festivaler rundt omkring i hele verden for at diskutere og feste sammen på det 121 år gamle sprog. I går var der minifestival i København.

Jacob Nordfalk (th.) taler hver lørdag esperanto med 15 nepalesere i Kathmandu. Her er han med sin kone, Anne Mette, og den ældste søn, Aske, ved festivalen i København i går.
Jacob Nordfalk (th.) taler hver lørdag esperanto med 15 nepalesere i Kathmandu. Her er han med sin kone, Anne Mette, og den ældste søn, Aske, ved festivalen i København i går.
Da Jacob Nordfalk som ung gymnasieelev forberedte sig til at tage med Next Stop Sovjet ved at lære esperanto, havde han ikke drømt om, at han 20 år senere ville mødes med 15 nepalesere hver lørdag i en klub i Katmandu for at tale med dem på dette internationale kunstsprog.

»Nepalesere er ikke så nemme at komme i kontakt med, så det er en god måde at få sig et socialt netværk på,« siger Jacob Nordfalk, der er på orlov fra sit job som lektor i datalogi, mens hans kone, Anne Mette Nordfalk, er udstationeret som kommunikationsmedarbejder i Nepal for Mellemfolkeligt Samvirke.

I øjeblikket er familien, der også omfatter Aske på fire og Thor på to år, hjemme på ferie, og alle fire deltog i går i en kulturfestival, som Esperantoforeningen for Danmark Dana Esperanto-Asocio, (DEA), der har 100 års jubilæum i år, holdt på Vesterbro i København.

Anne Mette Nordfalk har også lært esperanto, men det er især Jacob, der er begejstret for sproget og meget ofte taler det med drengene.

»Det er fantastisk hurtigt at lære. Man kan nå samme niveau på esperanto på ét år, som man ville være syv år om at nå på engelsk, og jeg synes, det er fascinerende at tænke på, hvor nemt hele verden kunne kommunikere, hvis vi alle sammen lærte esperanto,« siger Jacob Nordfalk.

»I dag kan man lære det på nettet, men der er også kurser i det, og så bliver der hvert år holdt 250 internationale esperantoseminarer og festivaler rundt omkring i hele verden, især for unge mennesker,« siger Jacob Nordfalk, der selv har fået udviklet sit sprog som ung ved at diskutere og feste med jævnaldrende fra hele verden på disse festivaler.

Man regner med, at omkring ti millioner har lært esperanto, og at 100.000-500.000 bruger sproget aktivt. En af dem er Villads Bugge Bang Henriksen, 14 år, der er tredje generation i sin familie, der kan sproget, og som taler det med sin far hver dag.

»Der er ikke nogen af mine kammerater, der kan esperanto, men jeg taler med andre i hele verden over nettet, og så er jeg tit på festivaler,« fortæller Villads.

DEA har omkring 250 medlemmer, men formanden, Ileana Schrøder, regner med, at der er mindst 1.000 danskere, der taler sproget.@BM WWW Rubrik:læs mere

@BM WWW Berlingske:

@BM WWW Light Kursiv:Her kan du læse mere om esperanto og om foreningen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.