Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vegetarer: Drop bøffen og red regnskoven

Det er nødvendigt at skære ned på kødet for at redde regnskoven og hjælpe klimaet, siger præsidenten for vegetarernes selskab i Brasilien.

En kvægfarm i det nordlige Brasilien.
En kvægfarm i det nordlige Brasilien.

Drop bøffen hver dag, og hvis det ikke er muligt, så drop i hvert fald oksekødet en enkelt gang om ugen.

Sådan lyder opfordringen eller ligefrem bønnen fra præsidenten for vegetarernes selskab i Brasilien, Marly Winckler, der i dag på Klimaforum 09 i DGI-byen i København fortalte om, hvad kvægdrift betyder for Amazonskoven i Brasilien og dermed også for Brasiliens udslip af drivhusgasser.

Ifølge præsidenten for Sociedade Vegetariana Brasileira bidrager kvægdrift med 80 procent af ødelæggelse af regnskoven i Brasilien.

Fældningen af skov for at give plads til at dyrke soyafoder til kvæg, kødproduktion, tarmgasser fra køerne osv. er samlet set den største årsag til udslip af drivhusgasser i Brasilien.

- Det er langt større end udslippet fra store byer som Sao Paolo og Rio, så der er virkelig noget at hente ved at reducere kødproduktionen, lyder det fra Marly Winckler.

Men den brasilianske præsident, Lula da Silva, har ingen planer om skære i kødproduktionen, der er en stor indtægtskilde for landet. Tværtimod vil han fordoble den, og dermed risikerer endnu flere træer at forsvinde fra Amazonskoven, hvilket vil give endnu større udslip af drivhusgasser.

Det er nemlig sådan, at de store træer i regnskoven er som en slags CO2-depoter, hvor enorme mængder drivhusgasser er lagret i deres ved, bark, blade og rodnet. Så længe træerne får lov at stå, bliver drivhusgasserne, hvor de er. Men bliver træerne fældet, slipper gasserne ud i atmosfæren.

Dermed er Lula da Silva ifølge Marly Winckler ude i en slags dobbeltspil over for verdenssamfundet, for han vil også gerne bevare regnskoven. Men begge dele kan ikke lade sig gøre, mener hun.

- Brasilien har en ambition om at skære i CO2-udslippet med 35-38 procent i 2020. Det kan ganske enkelt ikke lade sig gøre, hvis kødproduktionen også skal fordobles, siger hun.

Sats på tropiske frugter

Der er så mange som 210 millioner stykker kvæg i Brasilien, og de 85 millioner af dem hænger ifølge Marly Winckler ud i Amazon-området.

- Vi behøver slet ikke alt det kød. I stedet skal vi satse på afgrøder og tropiske frugter. Der er så mange andre og rige muligheder, siger hun, men erkender samtidig, at Brasilien er et land, hvor oksekød er populært:

- Præsidenten har f.eks. et landsted, hvor han elsker at byde gæster på store mængder af kød.

Dermed gentager Marly Winckler en opfordring, som eksperter også er kommet med.
 
Således er en international forskergruppe i det lægefaglige tidsskrift The Lancet tidligere nået frem til, at mindre oksekød er godt for klimaet.
 
Ifølge forskerne er det nødvendigt at reducere det gennemsnitlige daglige kødforbrug fra cirka 100 gram til 90 gram pr. person, hvis udslippet af drivhusgasser i 2050 ikke må være højere end 2005-niveauet.

Ifølge forskerne er 90 gram et realistisk mål. De tilføjer, at højst 50 procent af kødet må være rødt kød fra drøvtyggere som køer, får og geder.

Det nuværende daglige kødforbrug på 100 gram er et globalt gennemsnit med store forskelle mellem rige og fattige lande. I lande som Danmark er forbruget hele 200-250 gram om dagen.

Ifølge oplysninger fra FNs fødevare- og landbrugsorganisation FAO bidrager landbruget på verdensplan med cirka en femtedel af det samlede udslip af drivhusgasser.
 
Også formanden for FNs klimapanel IPCC, Rajendra K. Pachauri, har tidligere opfordret til, at der bliver spist mindre oksekød af hensyn til klimaet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.