Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Oppositionen vil bruge mia. på klimaplan

Danmark skal kunne klare sig uden kul, olie og gas i 2050, lyder visionen. Men hvordan skal omstillingen til grøn energi finansieres, spørger ekspert og Dansk Industri.

Der er lagt op til en gennemgribende omstilling af danskernes energiforbrug, hvis oppositionen vinder regeringsmagten efter næste valg.

I år 2050 skal Danmark kunne klare sig helt uden kul, olie og gas, hvis det står til Socialdemokraterne, SF, de Radikale og Enhedslisten.

I samlet flok overhaler de nu regeringen indenom og kommer med en gennemgribende plan for, hvordan danskerne fremover skal opvarme deres huse og køre i bil uden at bruge fossile brændstoffer.

»Det er slut med at give klimadiplomatiet førsteprioritet. Nu skal vi handle og opstille konkrete mål. Regeringen har reelt ingen plan, de forsinker bare processen og har nedsat en klimakommission,« siger Helle Thorning-Schmidt (S).

Ifølge S-formanden haster det med at gøre Danmark fri af fossile brændstoffer - og ikke »kun« af hensyn til klimaet:

»I længden kan det blive meget dyrt og have politiske omkostninger at være afhængig af leveringen fra andre lande. Samtidig kan dansk erhvervsliv få kæmpe konkurrencefordele, hvis vi først bliver uafhængige af kul, olie og gas,« siger Helle Thorning-Schmidt.

I Dansk Industri (DI) mener direktør Ole Krog, at »ambitionen i planen er god og rigtig.«

»Men det er afgørende, at målene ikke er så bombastiske, at vi handler, som om vi befandt os i en osteklokke. Vi er nødt til at koordinere det her internationalt,« siger Ole Krog.

Det bekymrer ham, at oppositionen ikke gør rede for, hvordan de vil finansiere omstillingen af energiforbruget.

Ifølge professor Jesper Jespersen, ekspert i bæredygtig økonomi på RUC, er den manglende finansiering akilleshælen i planen »KlimaDanmark 2050«:

»Teknologisk kan det godt lade sig gøre at blive fri af fossile brændstoffer i løbet af 40 år. Det springende punkt er, om politikerne vil betale for det. Der skal prioriteres milliarder til formålet,« siger han.

Klimaminister Lykke Friis (V) understreger, at regeringen også har en ambition om, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler.

»Men det er en stor og vanskelig opgave at skulle omstille hele Danmarks energiforsyning og energiforbrug, så jeg kan ikke umiddelbart vurdere, om de årstal, oppositionen har valgt, er realistiske. Jeg vil afvente klimakommissionens rapport, før vi sætter mere konkrete mål på,« siger Lykke Friis.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.