Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kontroversielt dansk krav i klimakampen

Danmark stiller nu et kontroversielt krav før de afsluttende klimaforhandlinger i København. Kontrol med befolkningstilvækst skal ind i aftalen.

Danmark trækker nu et opsigtsvækkende krav frem i de afgørende forhandlinger forud for FNs klimatopmøde i København i december. Den danske regering vil bremse befolkningseksplosionen i de fattige og underudviklede lande, fordi det spiller en afgørende rolle i at tackle klimaproblemerne. Derfor skal den endelige klimaaftale i København slå fast, at verdens borgere har ret til at bruge prævention og til at få familieplanlængning.

Det fastslår udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), der erkender, at kravet er kontroversielt.

»Det her er et stort tabu i flere lande. Men Danmark er forpligtet til at sætte det på dagsordenen og få det med i klimaaftalen. Dels fordi det er en dansk mærkesag, at vi støtter kvindernes ret til selv at bestemme, hvor mange børn de vil have. Dels fordi der er en sammenhæng mellem befolkningstilvæksten og klimaforandringerne,« siger Ulla Tørnæs, der understreger, at hun har fuld opbakning fra statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Ulla Tørnæs lægger ikke skjul på, at der indtil videre ikke er EU-enighed om sagen.

»Det håber jeg meget, at vi kan opnå i ugerne op til mødet i København,« siger Ulla Tørnæs, der henviser til, at det danske krav bakkes op af en helt ny rapport fra FNs Befolkningsfond, UNFPA.

Peter Viggo Jakobsen, der er ekspert i international politik ved Københavns Universitet, tvivler dog stærkt på, at der kan opnås fælles fodslag i EU.

»Det er af flere grunde, herunder klimaforandringerne, nødvendigt at begrænse befolkningstilvæksten. Men jeg tror ikke, at det kan blive fælles EU-politik under klimaforhandlingerne i København. De er svære nok i forvejen,« siger Peter Viggo Jakobsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.