Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Klimatopmødets vindere og tabere

Af de fem danske hovedpersoner ved FNs klimakonference COP15, blev der to vindere og tre tabere. Se hvem.

FNs klimachef Yvo de Boer (tv) og and FNs generalsekretær Ban Ki-Moon (2. tv) ved klimatopmødet i Bella Center i København.
FNs klimachef Yvo de Boer (tv) og and FNs generalsekretær Ban Ki-Moon (2. tv) ved klimatopmødet i Bella Center i København.

COP15-værtsskabet var en af Danmarks største udenrigspolitiske satsninger nogensinde. Næsten tre års hårdt arbejde og en regning til skatteyderne på mere end en milliard kr. endte i en stor klimapolitisk skuffelse og en dyb ridse i Danmarks omdømme. Her er de danske vindere og tabere:

Vinder:
Connie Hedegaard

Danmark klima- og energiminister høstede i årene forud for COP15 stor anerkendelse for sin viden og sit engagement, og hun sikrede sig med posten som EUs klimakommissær en fremragende platform for sin videre politiske karriere, hvad enten den bliver national eller international. Hedegaard bærer imidlertid sin del af ansvaret for, at forventningerne var urealistisk høje helt frem til COP15 åbnede 7. december 2009.

Vinder: Anders Fogh Rasmussen

Danmarks forrige statsminister fik fuld valuta for sin omvendelse fra klimaskeptiker til grøn frontkæmper. Forberedelsen af COP15 gav ham mulighed for at etablere tættere relationer vil vestlige toppolitikere, som i april 2009 gav ham posten som NATOs generalsekretær. Fogh bidrog aktivt til den meget USA-venlige strategi, som Kina brugte til at køre COP15 i sænk.

Taber: Lars Løkke Rasmussen

Statsministeren arvede med COP15 en uhyre kompleks politisk opgave, der lå meget langt fra, hvad han frem til 5. maj 2009 havde beskæftiget sig med i en ellers succesrig politisk karriere. Løkke fik under COP15 et politisk banesår, som han måske aldrig kommer sig over. Løkke, der blev rådgivet af meget ambitiøse fagministre og embedsmænd, magtede ikke at tilpasse forventningerne til COP15 til de reelle politiske muligheder.

Taber: Bo Lidegaard

Lederen af Statsministeriets klimasekretariat har siden COP15 været genstand for udbredt kritik for sin tilrettelæggelse af forhandlingsstrategien, hvor han siges at have lænet sig for meget op af USA og Kina. Lidegaard nægtede tilsyneladende at forholde sig til de betydelige udfordringer, der ligger i at skabe politisk konsensus inden for FN-systemet.

Taber: Thomas Becker

Klimaministeriets chefforhandler gennem adskillige år er efter sin afsked i oktober 2009 for uorden i sine bilag blevet fremstillet som manden, der kunne have gjort COP15 til en succes. Spørgsmålet er imidlertid, om ikke den iltre Becker bærer sin del af ansvaret for, at man ikke fik etableret et fornuftigt og tillidsfuldt samarbejde mellem Klimaministeriet og Statsministeriet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.