Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kina kørte COP15 af sporet

Det var Kinas politiske ledelse, der lækkede et dansk forhandlingsudspil og dermed trak tæppet væk under statsminister Lars Løkke Rasmussen ved FNs klimatopmøde COP15, fremgår det af en ny bog.

Kinas premierminister Wen Jiabao (th) og udenrigsminister Yang Jiechi (tv) lytter med på klimatopmødet i København i december 2009. Ifølge en ny bog var Kina stærkt medvirkende til, at resultatet af klimatopmødet blev ringere end håbet af FN og de danske arrangører.
Kinas premierminister Wen Jiabao (th) og udenrigsminister Yang Jiechi (tv) lytter med på klimatopmødet i København i december 2009. Ifølge en ny bog var Kina stærkt medvirkende til, at resultatet af klimatopmødet blev ringere end håbet af FN og de danske arrangører.

Kinas politiske ledelse ønskede ikke nogen stor klimaaftale ved FNs klimatopmøde COP15, og derfor valgte man at lække et dansk forhandlingspapir til den u-landsvenlige britiske avis The Guardian.

Det fremgår af 'Kampen om klimaet', som udkommer i dag.

Bogen er skrevet af Per Meilstrup, der er klimadirektør ved tænketanken Mandag Morgen, og som har talt med en lang række centrale kilder i forløbet vedrørende COP15, der endte med den skuffende aftale Copenhagen Accord.

Dokumentation: Her er klimachefens mail

The Guardian bragte nyheden om det danske forhandlingsudspil, der var dateret 27. november, på sin hjemmeside 8. december 2009 - altså på COP15s anden dag.

Avisen havde ifølge "Kampen om klimaet" dokumentet fra den kinesiske regering, som lod det sive "via en af Kinas allierede og en hviskende diplomat".

- Samtlige kilder vurderer, at det er kineserne, der lækkede papiret. De var blandt de få, som havde det, og det var åbenlyst i Kinas interesse at lægge pres på i-landene ved hjælp af dokumentet, hedder det i bogen.

Forfatteren Per Meilstrup skriver videre i bogen, at Kina valgte at bruge den britiske avis The Guardian, fordi denne britiske avis er "det eneste af de store medier, der er decideret ulandsvenlig i sin dækning".

Statsministeriet havde ifølge bogen udleveret printede udgaver af det danske forhandlingsudspil til Kina, USA og Rusland i dagene forud for et vigtigt forhandlingsmøde i Eigtveds Pakhus i København 1. og 2. december. 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.