Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Der har været palmer ved Nordpolen

For 50 millioner år siden voksede der palmer i det arktiske område, viser ny forskning, som udfordrer de hidtil kendte vurderinger af perioden.

Ifølge forskere har der engang været palmer her på Nordpolen.
Ifølge forskere har der engang været palmer her på Nordpolen.

Under en kort periode for omkring 50 millioner år siden voksede der palmer i det arktiske område, viser en undersøgelse, der er foretaget af hollandske og tyske forskere.

Appy Sluijs fra Utrecht-universitetet i Holland har stået i spidsen for undersøgelsen, og han siger søndag, at vegetationen i Arktis dengang "var meget lig den, der er nu i Florida".

Forskerne har på en kløft i havet omkring 500 kilometer fra Nordpolen fundet pollen fra palmer.

- Tilstedeværelsen af pollen fra palmer antyder, at den koldeste måneds middeltemperaturer i Arktis ikke har været lavere end otte grader, siger forskerne, hvis resultater offentliggøres i tidsskriftet Nature Geoscience.

Det strider imod computerberegninger, der også bruges til at lave prognoser om temperaturer i fremtiden, og som har beregnet, at i den særlige korte og varme periode, der var engang, var vintertemperaturerne i Arktis under frysepunktet.

Perioden varede imellem 50.000 og 200.000 år for netop omkring 50 millioner år siden.

Palmer dør hurtigt i frostvejr. Slujs hæfter sig også ved, at palmerne ser ud til at have vokset i et område, hvor solen ikke skinner i fem måneder årligt. men eksperimenter har vist, at palmer kan overleve i længere mørkeperioder.

I øjeblikket stiger temperaturerne. Klimaet bliver varmere, og det er ifølge FN's Klimapanel overvejende på grund af en stigende udledning af drivhusgasser, herunder CO2.

En årsag til, at temperaturerne steg for 50 millioner år siden, kan være, at drivhusgasser pludselig blev sluppet fri på grund af vulkanudbrud, eller fordi frossen metangas blev tøet op.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.