Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskerne: Atomkraft, ja tak

Årtiers massiv folkelig modstand mod kernekraft er forsvundet. Et flertal accepterer nu a-kraft som et middel mod global opvarmning.

54 pct. af de adspurgte i en ny Gallup-undersøgelse er enten er helt eller delvist enige i, at »a-kraft kan blive en vigtig brik i løsningen af klimaproblemerne«. Også i Danmark. På billedet ses Slovakiets ældste Atomkraftværk, Jaslovske Bohice.
54 pct. af de adspurgte i en ny Gallup-undersøgelse er enten er helt eller delvist enige i, at »a-kraft kan blive en vigtig brik i løsningen af klimaproblemerne«. Også i Danmark. På billedet ses Slovakiets ældste Atomkraftværk, Jaslovske Bohice.

På bare to år er danskerne vendt på en tallerken, når det drejer sig om synet på atomkraft.

Står det til et flertal blandt danskerne må verdens ledere nu gerne bruge kernekraft til at nedbringe CO2-udslippet, når de i fra i dag mødes i København for at dæmpe den globale opvarmning. Det viser en ny undersøgelse Gallup har lavet for Berlingske Tidende. 54 procent er helt eller overvejende positive overfor at bruge kernekraft i kampen mod klimaforandringerne. Det står i skærende kontrast til tidligere målinger. Så sent som i 2007 ville eksempelvis kun hver fjerde dansker acceptere import af strøm produceret på kernekraftværker.

»Nu er bekymringen for klimaet blevet så markant, at den overhaler modstanden mod atomkraftværker,« siger Lars Kjerulf Petersen, seniorforsker i miljøsociologi.

En række lande tæt på os – Finland, England, Polen og de baltiske lande – er i gang med at bygge og planlægge nye atomkraftværker for at dæmpe CO2-udledningen. Og nu hvor holdningen er under hastig forandring, bør debatten herhjemme genåbnes, mener politikere og flere eksperter:

»I vore nabolande producerer de strøm til halvdelen af den pris, de kulfyrede værker kan præstere i Danmark. Danmark bør alliere sig med Sverige og Tyskland for at opføre et værk. Politikerne har nægtet at tale om det, men nu hvor stemningen i befolkningen synes at vende, bør politikerne følge trop,« siger formand for Reel Energi Oplysning, Bertel Lohmann Andersen
Regeringens egen klimakommission har holdt døren åben for a-kraft. Og Dansk Folkeparti siger nu, at de ser frem til at genoptage debatten. De Konservatives Ungdom går endnu længere og vil have a-kraft hurtigst muligt. 

I Greenpeace er man dog stadig skeptisk.

»Affaldsproblemet er ikke løst, risikoen for reaktorulykker og faren for spredning af atomvåben-egnet materiale er der stadig,« siger klima- og energimedarbejder, Tarjei Haaland.

Tilbage i 1980erne, hvor modstanden var på sit højeste, sagde 80 procent »nej tak«. I 2007 var det kun faldet til 73 procent.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.