Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Det afgørende argument: Konen og Bowie sagde begge 'gør det dog'

LCD Soundsystem, der netop har spillet tre koncerter i København, er gået ind på US Billboards førsteplads. Men bandet var formentlig aldrig blevet gendannet, hvis ikke Bowie og hans danske kone havde sagt 'gør det nu'. Berlingskes Sarah Skarum mødte frontmanden backstage på spillestedet Vega.

LCD Soundsystem spillede tre udsolgte koncerter i Vega. Her billeder fra den første.
LCD Soundsystem spillede tre udsolgte koncerter i Vega. Her billeder fra den første.

»Du skal altid huske, at alt er vigtigt. Alt er vigtigt. Alt er vigtigt.«

James Murphy var 14 år gammel og sad på kanten af sin seng. Han havde skændtes med sine forældre, og selv om han ikke længere kan huske om hvad, kan han huske fornemmelsen af sine knyttede hænder og at sige til sig selv igen og igen, at alt er vigtigt.

»Sådan føles det jo, når man er ung. Alt er vigtigt. Hvad man har på af tøj, om ens venner vil hænge ud med en. Alt, ALT er vigtigt. Jeg vidste godt, at skænderiet var lige meget, men det var vigtigt aldrig at blive ligeglad. Jeg har aldrig glemt det, og jeg vil ikke blive ligeglad.«

Den voksne James Murphy er 47 år og sidder backstage på Vega før den sidste af tre koncerter, som hans band, LCD Soundsystem, spillede på Vega torsdag, fredag og lørdag. I mandags udkom »American Dream« – deres første plade i seks år, efter at James Murphy faktisk opløste bandet i 2011.

Søndag lå pladen som forventet nummer et på US Billboards albumliste. Hele 2016 spillede LCD Soundsystem på festivaller. Nu spiller de egne koncerter, men på mindre spillesteder verden over. Det betyder, at bandet for eksempel giver hele 22 koncerter hjemme i New York og tre på danske Vega.

Selv konen henviser til ham

»Jeg tænker altid på den unge udgave af mig selv, når jeg tager beslutninger. Også da vi gendannede bandet. Det er tit små ting, som når vi siger nej til, at vores musik må bruges i reklamer, eller når amerikanske radiostationer vil have os til at spille koncerter mod at love, at de så spiller ens musik rigtigt mange gange. Eller hvor vi spiller. Vi har fået en størrelse, hvor mange venues skal tjene penge på barsalget, og så bliver der adgang forbudt for unge under 18 eller 21. Men jeg vil gerne have, at »den unge James« skulle kunne komme ind. Derfor har vi valgt mange små spillesteder på denne turné. Vi taler tit om unge James. Selv min kone benytter ham nogle gange som argument: »Hvad ville den unge James sige til det?«, spurgte hun mig, da jeg ikke ville indspille mine sange. »Du har et verdensklasse-studie, men du vil ikke bruge det? Ville han synes, det var smart?««

James Murphy griner.

»Det var et ret godt argument.«

James Murphy kendte David Bowie, fordi han spillede percussion på Bowies sidste album, »Blackstar«. Bowie sagde: »Så skal du netop gøre det«, da James Murphy havde fortalt, at han var bange for at gendanne bandet. Tanken om den unge James og Bowies ord blev det afgørende argument for at lade LCD Soundsystem genopstå, indspille pladen American Dream og atter tage på turné.

Det er et band med musikalsk overskud, der spiller på scenen. Berlingskes musikredaktør, Michael Charles Gaunt, gav fem stjerner og kaldte LCD Soundsystem »verdens måske bedste band«. Der er også overskudsstemning bag scenen, hvor nogle af Københavns bedste kokke og vinkendere er indskrevet. Teamet fra Admiralgade 26 og Ved Stranden Vinbar har lavet mad i dag, forleden var det holdet fra Jah Izakaya, og natmaden står Rosio Sanchez for. Det var ham, der blev kendt som Noma-kokken, som fik en hypet tacobod i Torvehallerne. Køleskabene er fyldt med naturvin. Høje vinglas står i geled på hvide duge, og ungt og venligt serveringspersonale glider omkring i lokalet. Der står en barrista klar bag en enorm espressomaskine.

»Min søn tror jeg er ubegavet«

James Murphys to et halvt år gamle søn, som han har med sin hustru, danske Christina Topsøe (hun er barnebarn til og med i bestyrelsen for Haldor Topsøe samt uddannet advokat, red.), leger med sin barnepige. De kaster med papirfly og taler grinende sammen på dansk.

»Jeg tror, at min søn tror, jeg er lidt ubegavet. Han taler dansk med sin mor og med sin barnepige, og han hører dem tale dansk sammen. De eneste, han hører tale engelsk, er andre børn i New York og så sin far. For ham er dansk det sprog, de voksne taler, men ham med det store hoved kan det ikke.«

Han kan noget andet. Med musikken. Selv ved James Murphy ikke, hvor talentet stammer fra. Det har bare altid været der. Han voksede op i et hjem med tre ældre søskende og en far, der kom fra meget ydmyge kår, men som havde fået finansieret en collegeuddannelse, og hvis vigtigste projekt var at få sine børn gennem college uden gæld. For James Murphy var musikken vigtigst.

»Jeg ønskede mig et klaver, fra jeg var fem år gammel. Jeg blev ved med at spørge hvert år til jul, indtil jeg var 12. Vi fik aldrig et klaver. Det var for fornemt, men vi fik dog et orgel til sidst. Det var jeg ikke tilfreds med. Jeg ville have haft et klaver.

Jeg lavede trommer af kaffedåser, som jeg indspillede på en båndoptager, og så afspillede jeg båndet på en anden båndoptager, mens jeg spillede guitar til, og på den måde lavede jeg lag af musik.«

Han har haft en enkelt guitartime med en guitarlærer, hvis metode var at lære elever at spille dén sang, de drømte om at kunne. James Murphy mødte op med ønsket om at lære The B52s' »Dirty Back Road«.

»Men guitaristen spiller på en guitar, hvor fire-fem af de seks strenge var stemt lige som det passede ham. Det var en umulig opgave for en lærer, så jeg tænkte, at det var spild af tid, og så lærte jeg mig selv det. Jeg har altid været selvlært. Jeg gik enormt meget op i musik, og så ville jeg være musiker. Jeg tror, at alle børn har det sådan. Når de ser sport, vil de selv være som stjernerne. Ser et barn Lionel Messi (fodboldspiller fra FC Barcelona) spille, drømmer han om at blive lige så god. Eller bedre. Sådan har alle børn det. Voksne har ikke, for de har givet op.«

Så han blev musiker. Han kom godt nok på college, læste artigt i fire år, men blev en del af et band og droppede ud af universitetet efter fire år.

Han lovede sin far, at hvis han fik brug for det, ville han lade sig genindskrive og få sin eksamen. Det blev nu aldrig nødvendigt. Han var med i bands og arbejdede som lydtekniker og DJ.

Kæmpe succes og så opløste han bandet

Hans store gennembrud kom, da han i 2002 dannede dance-punk-bandet LCD Soundsystem. I 2011, hvor bandet stod lige på kanten af det helt store gennembrud – der hvor bandet ville blive »famous famous«, som han forklarer – lukkede han det igen. Med afskedskoncerter i Madison Sqaure Garden i New York, en dokumentar med titlen »Shut up and Play the Hits« og bokssættet »The Long Goodbye«.

»Jeg kan ikke forklare hvorfor. Det er som med kærlighed. Hvis nogen spørger dig, hvorfor du elsker et andet menneske, kan du sige ting som: »Jeg kan være mig selv« eller »vi griner meget«. Men det er jo ikke kærlighed. Det er intellektualiseringer over, hvad kærlighed er. Kærlighed er noget andet, noget man føler. Og sådan havde jeg det med bandet. Jeg følte, at det var rigtigt at stoppe. Hvis vi havde fortsat, ville vi have været blevet »famous famous«, men det er ikke et godt liv. Jeg havde mødt min kone, jeg havde lyst til at have et forhold, til at være dér. Jeg ville have et liv. Det er fantastisk at være på turné, men det er også hårdt. Det er meget, meget intenst. Jeg trængte til at leve.«

Parret går op i mad og vin, de spiser meget ude og åbnede sammen vinbaren »The Four Horsemen« i Brooklyn, hvor de bor. Men musikken forsvandt ikke. For James Murphy kan ikke holde op med at skrive sange. De dukker op i hans hoved hver eneste dag, og når en af dem bliver hængende så længe, at den begynder at irritere ham, ved han, at der er noget ved den. Der blev flere og flere sange.

»Det var dem, jeg ikke ville indspille, indtil min kone spurgte, hvad den unge James ville synes om det. Det, ville han synes, var dumt, så jeg indså, at jeg skulle indspille dem. Næste problem var med hvem. For når jeg havde udgivet dem, ville jeg skulle spille dem, og hvem skulle jeg gøre det med? Det ville ikke give mening at sige, at det var mig solo, hvis det var de samme, der spillede ved siden af mig. Og jeg KUNNE ikke forestille mig at spille med andre end Pat, Nancy, Tyler, Gavin. Og så var det ret oplagt, at det skulle være LCD Soundsystem igen.«

Han forsvarede dem, der angreb ham

I 2015 blev bandet gendannet, og selv om han var forberedt på stærke reaktioner, blev han alligevel overrasket.

»Jeg havde forventet at blive angrebet, og at folk ville tænke: »Ham der! Jeg vidste, han var fuld af lort«. Men det overraskede mig, at vores egne fans blev sårede. Nogle blev virkeligt kede af det, fordi de syntes, de havde sagt farvel. Andre fans angreb dem og sagde: »Hvad tuder I over? Nu får I mere musik.« Og så endte det med, at jeg forsvarede dem, der havde angrebet mig. For jeg kan godt huske, hvordan det virkelig er at gå op i noget. Hvor det betyder noget for en.«

James Murphy griner af sin rolle som forsvarer for sine kritikere.

»Det er så nemt at være ligeglad, og det er så nemt at prøve at virke klog ved at være ligeglad med alting. Men det er ubegavet, synes jeg. Jo mere blasert og ligeglad man er, jo dummere fremstår man. Det handler tværtimod om aldrig at holde op med at huske, hvad der er vigtigt. Det hele er vigtigt.«

Også for den voksne James Murphy.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.