Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Læger: Lighed i sundhed er utopi

Sundhedsvæsenet tilbyder fri og lige adgang til behandling. Men i realiteten får socialt dårligt stillede danskere ifølge læge-rundspørge en dårligere behandling, end ressourcestærke patienter får.

Selv om alle danskere har lige adgang til behandling, hersker der ifølge lægerne en dyb ulighed i borgernes udbytte af sundhedsvæsenet. Det viser en rundspørge til regionsrepræsentanter i Lægeforeningen foretaget af Berlingske Research.

Lægerne påpeger, at sundhedsvæsenet skal være bedre til at sikre ressourcesvage patienter en lige så god behandling, som veluddannede, ressourcestærke patienter får.

»Nogle patienter er mere vedholdende og kommunikerende og får derfor mere ud af systemet. Derfor skal lægerne være bedre til at kommunikere med deres patienter,« siger speciallæge Carl Johan Erichsen, formand for Lægeforeningens koordinationsforum på Sjælland.

»Folk med forskellige uddannelsesniveauer har ikke en forskellig adgang til systemet, men det kan godt være, at man får et forskelligt udbytte,« siger ledende overlæge Nils Lauge Johannesen, formand for Lægeforeningens koordinationsforum i Nordjylland.

Knud Juel, seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed, påpeger, at der både er en langt større sygelighed blandt samfundets svage grupper, og at deres adgang til lige behandling derfor er et afgørende punkt, hvis uligheden skal knækkes: »Lægerne skal lære ikke at lade sig snyde af de velformulerede, ressourcestærke patienter. Og så skal de blive bedre til at lytte efter, når de står over for de mindre velformulerede patienter,« siger han.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) erkender, at danskernes udbytte af sundhedsvæsenets ydelser fordeles skævt: »Ulighed i sundhed er ikke noget, som vi skal vænne os til eller ignorere. Vi skal tværtimod gøre en ekstra indsats på forebyggelsesområdet, så de socialt svageste ikke også har et dårligere helbred med færre gode leveår til følge,« siger han.

Efter sommerferien mødes et bredt sammensat ministerudvalg, der til efteråret barsler med en handlingsplan om forebyggelse, hvor et opgør med uligheden er en hjørnesten.Historien om Dennis


Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.