Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fra nytår optager Hovedstaden alle vagtlæge-opkald

Region Hovedstaden sætter 416.000 kr. af til at optage alle samtaler mellem vagtlæger og patienter fra nytår. Det sker for at sikre patienternes retssikkerhed i klagesager.

På et møde i forretningsudvalget i Region Hovedstaden i dag ventes regionen at sætte 416.000 kr. af til at sikre, at alle samtaler mellem vagtlæger og patienter fremover bliver optaget på bånd.

- Vi gør det på baggrund af den debat, der har været om sikkerheden i vagtlægeordningen. Det er primært for at sikre klagemuligheden for patienter, så man kan tjekke hvad der er blevet sagt under en samtale i de sager, hvor folk klager, siger Vibeke Storm Rasmussen, formand for Region Hovedstaden.

Beslutninger kommer, efter Berlingske Tidende i juni afdækkede, hvordan retssikkerheden for patienter varierer fra region til region. Hvis en patient ønsker at klage over deres oplevelse med en vagtlæge, kan Patientklagenævnet i sager fra blandt andet Region Midtjylland støtte sig til optagelser af samtalen. Her båndes alle samtaler nemlig, mens de i fx Region Sjælland ikke optages.

Det har vist sig aktuelt i den tragiske sag om Christian, der døde 14-måneder gammel efter at have slugt et minibatteri. Drengens forældre og bedsteforældre siger, at de ved flere opkald til vagtlægen i Region Sjælland advarede om, at drengen havde slugt et batteri. Men vagtlægerne afviser dette. Da samtalerne ikke er blevet optaget på bånd, kan sagen ende i påstand mod påstand.

For at undgå lignende stituationer i klagesager, bør alle regioner fremover optage samtaler, har Danske Regioners Sundhedsudvalg anbefalet som følge af Berlingske Tidendes artikler om Christian-sagen.

Region Hovedstadens vagtlæger modtog sidste år godt 840.000 henvendelser, og et fåtal af disse ender i en klagesag. Men samtalerne skal optages for at højne både patientens og lægens retssikkerhed i de sager, som ender med en klage, siger Vibeke Storm Rasmussen:

- Det vil øge trygheden både for dem, der arbejder i lægevagten og for patienterne. Vi kan ikke sikre os mod fejl, men vi skal sikre et system, hvor vi lære af fejlene og forsøger at forebygge. Her kan optagelser af samtalerne være et nyttigt værktøj, siger Vibeke Storm Rasmussen om beslutningen, der altså vil gavne retssikkerheden for de 1,6 mio. borgere, der er dækket af Region Hovedstadens vagtlægeordning.

Det forventes, at opkald til vagtlægen i hovedstaden vil blive optaget fra nytår. Patienterne vil ved opkald til lægen blive oplyst om, at samtalen bliver båndet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.