Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft sagt

Vort orakel i Havana

Peter Kurrild-Klitgaard
Peter Kurrild-Klitgaard

Efter den britiske folkeafstemning tonede FN-verdensformanden Mogens Lykketoft (S) igennem på TV2 og fortalte seerne, at det var en fejl at lægge den slags ting ud til demokratisk afgørelse. »Det kan godt være, at det lyder lidt hovski-snovski,« erkendte Lykketoft med et usædvanligt klarsyn. Hvad der nok gik hen over hovedet på de fleste seere var, at verdensformanden ikke var med på kameralink fra sin luksustilværelse i New York, der har kostet de danske skatteydere 25 mio. kr., men derimod fra officielt besøg på et sted, hvor man er enig i netop dette demokratisyn: Havana i det kommunistiske, etparti øfængsel Cuba. Det er en gensidig kærlighed, for allerede i 1987 erklærede Lykketoft sin kærlighed til Castro-dynastiets »charmerende samba-socialisme«.

Hvad Lykketoft til gengæld synes at glemme er, at havde hans partifælle Jens Otto Krag ikke i 1972 lagt dansk EF-medlemskab ud til folkeafstemning, og havde Lykketofts egen chef, Anker Jørgensen, ikke i 1986 aftalt en dansk folkeafstemning om det indre marked med de borgerlige, ja, så havde vi slet ikke været med i EU. Så nogle gange er folkeafstemninger altså gode nok? Deres Groft Sagt må således konkludere, at Lykketofts demokratisyn ikke er så meget anderledes end det af ham beundrede Castro-styre: Demokrati er acceptabelt – men kun så længe folket vælger det, de skal.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.