Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft sagt

Venstrefløjen og arbejdet

Edith Thingstrup.
Edith Thingstrup.

Dennis Larsen kalder sig akademisk proletar og har skrevet en kronik i dagbladet Information. Kender man melodien? Nej, tøv en kende. Dennis Larsens kronik er ikke som de fleste. Ganske vist affyrer han en lille stikpille mod de højtlønnede. Men det meste af hans kronik er præget af sund fornuft.

»Jeg har længe været frustreret over de mange (vellønnede) politikere og journalister, som – bl.a. i denne avis – har udtalt sig om, at vi lavtlønnede hellere end gerne vil arbejde, selv om det knap kan betale sig for os,« skriver Dennis Larsen.

»Tværtimod er langt størstedelen af de lavtlønnede, jeg kender, tiltagende desillusionerede og ikke mindst demotiverede over, at deres løn konkurrerer med overførselsindkomster og endda bliver væsentligt overgået af f.eks. førtidspensionen.«

Dennis Larsen føler sig som en tredjerangsborger over for andenrangsborgere, som ikke har et arbejde. På den baggrund spørger han, hvad venstrefløjen vil gøre – »altså udover at kæmpe kampen mod dårligt arbejdsmiljø og løndumping?« Og han giver selv svaret: »Ingenting«.

Heri tager han fejl. Venstrefløjen vil naturligvis lægge de menneskelige ansigter i de rette folder og tale om behovet for bedre lønforhold for plejepersonale m.m. og højere skatter på de højtlønnede. Og så vil de tale lidt mere. Og lidt mere. Skulle de venstreorienterede ved et slumpetræf få held til at virkeliggøre deres planer om højere skat på de højtlønnede, vil denne skat ikke indbringe det provenu, der skal til for at løfte resten af samfundet.

Men den tid, den sorg. Imens smuldrer den gode arbejdsetik, fordi venstrefløjen bilder sig ind, at arbejdsetik er en uforanderlig del af den hellige danske model. Og fordi venstrefløjens lederskribenter tror, at alt er for det bedste i den bedste af alle velfærdsstater.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.