Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft Sagt

Værdiløse værdier

Stine Bosse skriver i Jyllands-Posten om nogle »fælles europæiske værdier«, som vi er fælles om, og som knytter os til hinanden. Hun er helt vild med alt fælles: fælles front, fælles løsninger, fælles grundlæggende menneskerettigheder, fælles værdier hinsides politiske forskelle.

Nu er ordet »værdi« et af de ord, der er gået inflation i. Det er faktisk et tomt, værdiløst ord. Det er blevet en sekulær religion, som hun åbenbart tror på – en fredens religion. Og hvis der er nogen, der bygger grænser, da er det EU. Hun kunne tage til Ceuta og kigge på dem.

Ordet eller metaforen »værdi« blev hentet ind i filosofien fra økonomien i midten af det 19. århundrede. Det kan derfor aldrig helt frigøre sig fra det økonomiske. EU er jo i kernen en stål- og kulunion. Fælles værdier bygger på fælles valuta. Alt det andet er snik snak. Det er økonomi, det handler om, frue.

EU er en provins i verden, og Stine Bosse er eurocentrisk. Det er altid godt at huske på, hvad Malaysias fjerde premierminister, Mahatir bin Mohamad, engang sagde: »Europæiske værdier er kun europæiske, men asiatiske værdier er universelle«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.