Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft sagt

Undskyld

Ditlev Tamm
Ditlev Tamm

Der er ikke megen grund til at mindes endsige fejre det æreløse salg af De Vestindiske Øer til USA i 1917. Men begivenheden er velegnet til at ruske op i den historiske erindring. Kender man sin historie, er der ikke meget overraskende i fortiden som aktiv deltager i trekantshandelen over Atlanten. Slaver var til salg på Guldkysten, og uden sælgere havde der ikke været købere – heller ikke danske købere. Der er god grund til at undskylde over for de mennesker, der blev solgt som og holdt som slaver, men de er for længst borte, så det rigtige var måske, at både slavesælgernationerne i Afrika, hvorfra slaverne kom, og de europæiske og sydamerikanske og nordamerikanske stater, hvor slaverne blev holdt, tog hinanden i hånden og beklagede på menneskehedens vegne, at man kunne finde på at holde mennesker i ufrihed på den måde.

Og hvis man i stedet for at kigge bagud rettede opmærksomheden mod de ikke helt få lande i verden, hvor slaveri stadig findes, kunne man måske tage sagen alvorligt og ikke betragte den som et egentlig ikke særlig tiltalende forsøg på pengeafpresning.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.