Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft sagt

Stenalderen

Ditlev Tamm:Stenalderen står formentlig for de fleste, der en gang har lært historie, som en præhistorisk tid karakteriseret ved brug af stenøkser, flintdolke og andre mere primitive, men i sig selv ofte smukt udførte redskaber.

Ditlev Tamm
Ditlev Tamm

I dag kan man købe stenalderkogebøger, og følger man lidt med, opdager man, at den moderne stenaldermand forstår at fremstille et palæo-måltid, der vist ikke har meget med den historiske stenalder at gøre, men som bygger på en anden form for raffineret sammensætning af råvarer end den gængse. Formentlig er det denne moderne stenalder, formanden for Danske studerendes Fællesråd taler om, når han med uhæmmet sprogbrug fortæller i Politiken, at det er »at bombe den sociale mobilitet tilbage til stenalderen, hvis man skærer direkte i SU’en«. Uddannelsesstøtten i Danmark ligger omkring 50 procent over tilsvarende støtte i de øvrige nordiske lande, uden at nogen tør påstå, at danske studerende af den grund er mere socialt mobile eller opnår bedre resultater. Til gengæld begynder de danske studerende ofte senere, har længere studietider og formentlig betydeligt mere erhvervsarbejde end andre. Måske er der derfor heller ikke megen tid til at tænke på, hvad stenalderen mon egentlig er, og så kan man jo let komme til at forveksle historiske realiteter med moderne livsstilsbegreber. Som de studerendes repræsentant udtrykker det er det ikke sjovt at være studerende. Man har ikke »munden fuld af luksus. Det er udgifter til husleje, buskort og rugbrødsmadder«, lidt lige som alle andre, men altså kort sagt godt på vej til sten­alderen anno 2013.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.