Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft sagt

Sorgenfrey og skatten

Edith Thingstrup.
Edith Thingstrup.

Formanden for fagforeningen FTF, Bente Sorgenfrey, mener ikke, at skatten i Danmark er særlig høj. »Vi hører igen og igen, at vi lever i verdens hårdest beskattede land,« skriver hun i Politiken. »Skat fremstilles som en byrde, og vi bliver tudet ørerne fulde af fordrejede tal og påstande,« mener fagforeningformanden.

Naturligvis ser hun ikke skat som en byrde, al den stund hendes medlemmer er offentligt ansatte og derfor lever af en høj skat. »Selv når høje danske skatter på forbrug som moms mv. indregnes, afviger Danmark ikke fra normalen,« erklærer Sorgenfrey.

Lad os et øjeblik antage, at hun har ret. Hvordan kan det så være, at Danmark har verdens højeste skattetryk? Herhjemme er skattetrykket på 48,6 procent af bruttonationalproduktet ifølge OECD. En fjern nummer 2 er Frankrig med 45 procent. Sverige er nummer fem med 42,8 procent af bruttonationalproduktet.

Hvis alle normale mennesker og normale virksomheder betaler det »normale« i skat, hvem er det så, der betaler unormalt meget?

Her kommer et bud. Det unormale bliver betalt af topskatteydere, som betaler langt mere i Danmark end i andre lande. Og det unormale bliver betalt af banker, som alle afleverer uforholdsmæssigt meget i selskabsskat.

Topskatteydere og banker har en ting mere til fælles. Det er aldrig dem, Bente Sorgenfrey og den øvrige venstrefløj siger tak til.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.