Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft sagt

Solkongen Alex

Edith Thingstrup.
Edith Thingstrup.

En ukendt dansk godsejer har besluttet at sælge et gammelt tæppe på auktion i London. I 1685 skænkede den franske Solkonge, Ludvig XIV, tæppet til en dansk minister for at skabe en politisk alliance med Danmark.

»I dansk sammenhæng er der derfor tale om et umisteligt stykke kulturarv som vidnesbyrd om kongelige relationer og politisk praksis i slutningen af 1600-tallet,« forklarer Erland Kolding Nielsen, som er direktør for Det Kongelige Bibliotek og formand for det såkaldte Kulturværdiudvalg.

Det gamle tæppe var en form for bestikkelse til en dansk embedsmand. Den slags ser vi trods alt ikke så meget af længere. I vort århundrede får embedsfolk bare grimme kuglepenne og muleposer med logo. Så måske er Solkongens gamle tæppe vitterlig et stykke umistelig dansk kulturarv.

Imidlertid har Kulturværdiudvalget ikke kunnet skaffe de 47 mio. kr., som vurderingen lyder. Derfor skal tæppet sælges i London.

Men nu foreslår Dansk Folkeparti en ekspropriation. »Ligesom i Frankrig foreslår jeg, at vi indfører en eksproprieringsmulighed, så staten har ret til at overtage kulturarven. Det tror jeg samtidig vil være et godt trusselsmiddel til at holde prisen nede,« siger kulturordfører Alex Ahrendtsen (DF) til Politiken.

Elementært min kære Alex. Hvad skal man med penge, når man kan true sig frem i tilværelsen? Det minder lidt om livet på Solkongens tid. »Staten, det er mig,« sagde Ludvig XIV. Det samme siger Ahrendtsen. I den forstand er der ikke noget nyt under Solen

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.