Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Groft sagt

Sandheden

Ditlev Tamm
Ditlev Tamm

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind er blevet citeret for at sige noget så banalt som, at det »kan godt være, vi ikke altid kan definere den, men udgangspunktet må være, at der faktisk findes en sandhed.«

Og det har han jo fuldstændig ret i, to og to er og bliver fire, et hjul er rundt, vi skal alle dø, eller at jeg lige nu skriver en Groft sagt.

Noget er absolut sandt, i andre tilfælde bør vi stræbe efter at sige sandheden eller være sandfærdige, men det er nu engang ikke altid, at der er et sandt eller et falsk svar på et spørgsmål. Og det er heller ikke altid så enkelt at gennemskue, hvad der er sandheden.

Derimod er det ikke helt rigtigt, når justitsministeren siger, at vi ikke må »mistænkeliggøre og relativere« tanken om, at der er en sandhed. Vi skal i høj grad forholde os kritisk, når nogen udgiver noget for at være sandheden og særlig over for dem, der mener, at de ved, hvad der er sandheden. Er der nemlig noget, som jurister ved, så er det, at det, som vi udgiver eller fastslår som sandheden her og nu, ofte er bestemt af givne omstændigheder her og nu og kan tage sig helt anderledes ud set med andre øjne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.